adevaruri papa francisc

10 adevăruri despre Papa Francisc, „un om de cuvânt”


Adevăruri despre Papa Francisc – În anul 2013, regizorul german Wim Wenders a primit o scrisoare de la Vatican. Ea conținea o invitație de a “colabora” cu Papa Francis în cadrul unui documentar despre papalitatea sa. Într-un interviu recent, Wenders a recunoscut că prima sa reacție a fost una de scepticism. Preocupările legate de accesul la acea lume secretă și gradul de control artistic pe care ar putea să-l exercite, au dat naștere la realizarea faptului că proiectul îi va permite să vorbească cu un lider global pe care l-a respectat mereu, Papa Francisc: Un om de cuvânt, un portret al unui om profund spiritual, un gânditor progresist și un tip căruia îi place să râdă!

Wenders este cunoscut în lumea cinematografică pentru versatilitatea sa ca regizor. A regizat filme care consacră trăsături memorabile precum Paris, Texas (1984) și Wings of Desire (1987), acesta din urmă fiind un film alb-negru despre un înger păzitor care se îndrăgostește de cea pe care o proteja. Wenders a regizat, de asemenea, peste 12 documentare, cel mai recent nominalizat la Oscar fiind “Sarea pământului” (2014), despre fotograful brazilian Sebastião Salgado, a cărui lucrare a subliniat legătura dintre ființele umane și mediul lor de viață. Desigur, filmul a atras atenția Papei Francis, primul pontif care vorbește atât de pasionat despre salvarea Pământului. Părinții italieni ai papei Francis erau imigranți din Argentina.

Să vedem care sunt cele 10 adevăruri despre Papa Francisc

1.Papa Francis este primul pontif care l-a ales pe iconoclasul Sf. Francisc, ca omagiu, prefigurând elementele care au ajuns să-i definească papalitatea, și anume dedicarea sa persoanelor dezavantajate. În documentar, el numește sărăcia “scandalul” mondial, subliniind că 20% din populație deține 80% din banii mondiali.

2. Eforturile Papei de a trăi modest, de exemplu, evitarea luxului și alegerea unui apartament modest, sunt bine-cunoscute, dar documentarul ilustrează și modul în care acesta călătorește, mai puțin extravagant decât în multe alte cazuri. Când Francis a adresat o sesiune comună a Congresului din 2015, “Papamobilul”, a fost un Fiat 500 cu patru cilindri, escortat SUV-uri care l-au însoțit în jurul Washingtonului, D.C.

3.Într-un clip din prima apariție publică a pontifului, o fetiță de la o școală din Italia l-a întrebat de ce își dorește să fie papă, provocând râsete atât din partea publicului, cât și din partea papei Francis însuși. În cele din urmă i-a explict că a fost ales. Deși este bine cunoscut faptul că Papa Francisc este primul iezuit care deține această titulatură, mulți nu își dau seama de semnificația reală a unei astfel de puteri deținute de un iezuit. Membrii acestei ordini evită în mod tradițional pozițiile de autoritate, ei lucrează ca misionari în cele mai sărace zone ale lumii. Printre romano-catolici, iezuiții sunt văzuți ca intelectuali ai bisericii.

4. Papa Francisc mărturisește cei “trei T” ai săi, în filmul documetar: trabajo (muncă), tierra (pământ) și techo (acoperiș). Acestea reprezintă pentru el drepturile fundamentale ale tuturor persoanelor, inclusiv dreptul la muncă și câștigul suficient pentru a-și susține familia, precum și dreptul la un teren curat și sigur în care să trăiască sau să cultive alimente.

5. Pontiful este primul care a lansat o enciclică (o scrisoare larg răspândită) despre mediul înconjurător, “Cu privire la îngrijirea locuinței noastre comune”; este un document bine susținut pentru ceea ce el numește “sora noastră” și “mama noastră”.

6. Papa Francisc îi reamintește adesea pe urmașii săi, mai ales în film, pentru a menționa că primii sfinți ai Bisericii Romano-Catolice erau condamnați la moarte. El se referă la cei care s-au opus autorității dominante a zilei lor, Imperiul Roman.

7. Deși rareori are ocazia să audă mărturisiri, Papa Francisc își amintește că, atunci când era preot și episcop, i s-a adresatl întrebarea: “Te-ai jucat astăzi cu copiii tăi?” El o consideră acum una dintre problemele cele mai grave ale timpurilor nostru, deoarece, explică el, nu ne ascultăm copiii și trăim în schimb “cu piciorul pe accelerație tot timpul”.

8. Pontiful crede că nicio schimbare semnificativă nu poate avea loc fără “integrarea” femeilor în toate aspectele vieții și ale muncii.

9. Papei Francis denigrează toate zidurile, fizice și metaforice, declarând că, în schimb, omenirea trebuie să construiască poduri.

10. Pontiful spune că “un zâmbet este o floare” și că în fiecare dimineață el recitește pildele Sfântului Toma. Ne trebuie mai multă rugăciune pentru “umorul bun”. Își amintește primul verset: “Acordă-mi, Doamne, o digestie bună și ceva de digerat “. Această rugăciune se încheie cu o pledoarie” pentru a putea să ne începem ziua cu zâmbetul pe buze.


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns