Când se bazează pe interes, prietenia dispare o dată cu interesul, pentru că cei doi nu erau prieteni unul altuia, ci ai profitului. De aici rezultă că prieteniile bazate pe plăcere sau pe interes sunt posibile şi între doi oameni vicioşi, şi între un om virtuos şi unul vicios, şi între unul nici virtuos, nici vicios, şi oricare altul. Este clar însă că prietenia bazată pe valoarea persoanlă nu este posibilă decât între oameni de virtute, căci oamenii vicioşi nu se simt atraşi unul de altul decât dacă e vorba de un interes. Dimpotrivă, a avea încredere unul în altul, a nu se nedreptăţi niciodată unul pe altul şi toate celelalte calităţi cerute unei adevărate prietenii caracterizează prietenia dintre oamenii virtuoşi.

Plăcerea de a face un lucru adaugă perfecţiune produsului final.

Ca prioritate secundă, noi trebuie să alegem răul cel mai mic.

Cel blând nu înclină spre răzbunare, ci mai mult spre iertare.

Sunt multe feluri de a eşua, dar de a reuşi, doar unul singur.

Cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei care le dau viaţă, de aceea pe lângă viaţă, dăruiţi copiilor şi arta de a trăi bine, educându-i.

Curajoşi sunt consideraţi cei capabili să ţină piept lucrurilor durereoase. Şi, tot din acest motiv, curajul este asociat cu durerea şi primeşte pe deplin elogii; căci mai dificil e să suporţi ceva dureros decât să te abţii de la ceva plăcut.

Omul ideal suportă accidentele vieţii cu demnitate şi eleganţă, făcând tot ce este mai bun în împrejurările date.

Cine este prieten cu toţi, nu este prietenul nimănui.

Bătaia de joc este o obrăznicie faţă de buna-cuviinţă.

Citate de Aristotel

Scrie un citat !