10 citate evreiești care te vor ajuta să-ți găsești liniștea sufletească în orice situație de viață


Armonia și liniștea sufletească sunt premise pentru o viață plină și fericită. Menținerea liniștii sufletești presupune timp pentru odihnă, rugăciune, relaxare, meditație.

Situațiile critice, circumstanțele incomode sunt cele care contribuie la disconfortul mental, anxietate și chiar depresie. Ține cont de câteva sfaturi înțelepte ale poporului evreu care te vor ajuta să-ți găsești liniștea sufletească în orice situație de viață.

1. ”Viața este scurtă, munca este nesfârșită.”
În timp vine conștientizarea cât de scurtă este viața. Dacă în copilărie ți se pare că timpul s-a oprit în loc, atunci la vârsta adultă nu ai timp să numeri zilele, lunile și chiar anii. De aceea, nu ar trebui să-ți irosești viața prețioasă doar muncind. Munca nu se termină niciodată, însă trebuie să poți să te oprești în fluxul ei nesfârșit.

2. ”Când omul vrea, poate ieși din orice noroi.”
Dacă există dorință, omul care a ajuns chiar și în cea mai neplăcută situație, poate ieși din ea. Dorința – oferă o multitudine de posibilități, iar reticența – același număr de motive. Deci, nu dispera.

3. „Niciodată nu spune niciodată.”
Într-adevăr, așa este. Ar trebui să privești totul din perspectiva posibilului, decât să juri că niciodată nu vei face ceva. Circumstanțele vieții se pot dezvolta indiferent de ceea ce dorești. Deci, acceptă ceea ce ți se întâmplă în viață cu pace în suflet.

4. ”Nu pune întrebări atunci când asculți un basm.”
Basmul este ceva inventat, magic, dar întotdeauna cu o anumită alegorie. Deci, ascultând povești, nu ar trebui să te îndoiești de ceva, să pui întrebări, ci trebuie să înveți lecții de viață din ele.

5. ”Dacă lucrurile merg prost, lasă-le să treacă pe alături – nu este treaba ta.”
Se întâmplă ca lucrurile să meargă foarte prost. Totul eșuează. Fii înțelept – renunță la ele o vreme sau pentru totdeauna. Poate că acestea nu sunt lucrurile de care ai nevoie. Lasă-le să treacă pe alături, în timp ce îți păstrezi calmul interior.

6. ”Mai puțin bine, decât mult rău.”
Prea mult – nu este întotdeauna bine, iar puținul – nu este atât de rău. Prea multe evenimente rele, situații enervante, comunicarea cu persoanele neplăcute – nu-ți aduc satisfacție, ci mai degrabă contrariul. Însă, chiar și un minut de fericire, poate crea pace în sufletul tău pentru o perioadă lungă de timp. De aceea, de multe ori ar trebui să te mulțumești cu puțin și să nu aștepți prea mult.

7. ”Omul este ceea ce este, nu cine a fost.”
Omul trebuie evaluat după prezentul său și nu după cine a fost odată. Chiar și o faptă rea săvârșită cândva, nu ar trebui să-l urmărească toată viața. Cu atât mai mult, dacă și-a dat seama și regretă ceea ce a făcut.

8. ”Chiar și cu cea mai mare preocupare nu vei plăti o datorie mică.”
Nu trebuie să-ți faci griji că nu ai reușit ceva. În viață se poate întâmpla orice. Chiar și cea mai puternică îngrijorare sau anxietate nu poate plăti o datorie mică. Deci, nu este mai bine să-ți păstrezi echilibrul sufletesc?

9. ”Dacă nu a sosit ora, nu te va ucide nici medicul.”
Nu trebuie să-ți fie frică de boală, nici de moartea prematură. Totul își are timpul său. Fiecare om are misiunea sa în viață. Și până când nu se va împlini, nici cel mai nepăsător medic nu va putea să-l omoare.

10. ”O pară nu cade din măr.”
Nu aștepta ceva extraordinar, perfect, sublim de la o persoană care nu este capabilă de asta. Știm perfect că merele cad din măr, nu perele.

Sursa: relatii


About the author

Maya O.

View all posts