7 expresii toxice pe care trebuie să încetezi să le mai spui imediat


Cuvintele toxice afectează nu doar pe cei cărora le sunt spuse, dar și pe noi înșine. Ele subminează sinele interior, încrederea în sine și energia emoțională. Le pronunțăm automat în viața de zi cu zi și, din păcate, foarte des. Dar absolut fiecare cuvânt rostit are un sens și este o reflectare a gândurilor și sentimentelor noastre.

De aceea, este foarte important să analizăm cu atenție dacă folosim cuvinte toxice, pentru că ele afectează totul: ce spunem, cum ne simțim după, cum îi tratăm pe cei din jur și chiar cum se raportează ele la noi înșine. Deci, ce cuvinte ar trebui evitate ca să trăim o viață frumoasă, atât noi, cât și cei din jurul nostru?

„Anormal”
„Cât este de straniu” sau „Anormal” sunt câteva din cuvintele pe care le rostim foarte des, chiar fără să ne gândim. Dar tocmai aceste cuvinte exprimă ceea ce vrem noi să ascundem: prejudecățile noastre. De fiecare dată când spunem că cineva este straniu, presupunem că noi suntem normali.

Când spunem că cineva face ceva anormal, subliniem că acțiunile noastre se incadrează în limita normei. Dar care este criteriul pentru a determina cine este normal sau nu? Toți suntem foarte diferiți și, atunci când societatea încearcă să impună propriile tipare de gândire și propriile stereotipuri, vrea ca ceilalți oameni să fie confortabili. Dar oare am venit pe acest pământ să fim confortabili? Să nu mai folosim aceste cuvinte!

„Am nevoie de tine”

Cuvântul „nevoie” este folosit mai des decât ar trebui în cuplurile unde se vrea să se arate cât de dragi sunt partenerii unul pentru celălalt. Cu toate acestea, acest cuvânt exprimă alte nuanțe: „Tu ești totul pentru mine”, „Te iubesc mai mult decât viața”, „Ce aș face fără tine?” Dacă pentru fericire avem nevoie de o altă persoană, atunci acest lucru deja înseamnă dependență, nu iubire. Acest cuvânt nu exprimă un sentiment, ci este un cuvânt toxic.

„Este vina ta!”

Rostim aceste cuvinte la fiecare pas. Atunci când le rostim, nu facem altceva decât să mutăm responsabilitatea noastră pentru propriile sentimente pe umerii altor persoane. Acestea sunt unele din cele mai înrădăcinate cuvinte otrăvitoare, dar cărora le acordăm cea mai mică atenție, pentru că nimeni nu iubește să recunoască propriile greșeli. Vrem să fim perfecți în toate. Dacă greșim, trebuie să recunoaștem.

„Urât”

De fapt, cine decide ce este sau nu urât? Modelele sau agențiiLE de publicitate care au retușat corpuri și fețe ca acestea să arate perfect? Dacă ne vom elibera de aceste gânduri, vom înțelege că nu există nimic urât în această lume. Totul are propria frumusețe, iar faptul că ceva sau cineva nu ne place nu înseamnă că este urât. E timpul să creștem și să ne dăm seama că toți suntem diferiți și lumea are gusturi și preferințe diferite.

”Nu pot”
Oare așa să fie? Aceste cuvinte sunt cele mai otrăvitoare și le rostesc oamenii care cred în ele. Posibilitățile și limitele noastre sunt mult mai mari decât ne imaginăm. Doar că tot ce este nou și necunoscut ne pare înfricoșător și ne este frică măcar să încercăm. „Nu pot” este o negare care doar împiedică mersul înainte. Să înlocuim acest cuvânt cu „Pot”, chiar dacă sarcina pare grea și imposibilă. Se vor schimba atât lucrurile, cât și viziunea noastră asupra lumii.

„Te urăsc”

Ura este un sentiment care provoacă multă durere nu doar celor din jur, dar și nouă înșine. Ura ne distruge din interior și nu ne dă voie să fim fericiți. Dar anume acest sentiment este implicat atunci când spunem: „Îmi urăsc serviciul”, „Îmi urăsc rudele”, „Urăsc situația în care mă aflu”. Putem să urâm toate aceste situații, dar oare putem schimba ceva? Să ne eliberăm de acest cuvânt chiar acum!

„Eșec”

Eșecurile ne vor urmări mereu, dar acest cuvânt este unul înfricoșător. De îndată ce ceva nu merge bine, imediat spunem: „Trec doar prin eșecuri”, sau „Sunt doar un ratat”. Oamenii au o viziune greșită când spun că eșecul este sfârșitul. De fapt, este exact opusul: este o oportunitate de a învăța din greșelile și eșecurile noastre, de a ne îmbunătăți și a deveni o copie mai bună a noastră. Nu este nimic greșit cu eșecul. Doar trebuie să înlocuim acest cuvânt cu: „Sunt o persoană care învață din greșelile proprii”.

Sursa: devorbacutine


About the author

Maya O.

View all posts