75 de Citate din Paulo Coelho


Când renunţăm la vise şi ne găsim pacea, avem parte de o scurtă perioadă de linişte. Dar visele moarte încep să putrezească înăuntrul nostru şi ne infestează aerul în care trăim. Iar într-o bună zi visele moarte şi putrezite fac aerul imposibil de respirat şi ajungem să ne dorim moartea, moartea care să ne elibereze de certitudini.

Dragostea adevărată se concentrează asupra celeilalte fiinţe umane. Înseamnă o dorinţă puternică de a o face fericită, de a-i împlini nevoile şi de a-i proteja interesele.

Găseşte curajul de a fi tu însuţi, chiar dacă încă nu ştii cine eşti!

Iubirea este o forţă care transformă şi face ca sufletul omului să fie mai bun.

Dragostea nu este în celălalt, este în noi înşine; noi o trezim. Dar pentru trezirea asta avem nevoie de altul. Universul are sens doar când avem cu cine să ne împărtăşim emoţiile.

Acceptăm adevărul numai după ce l-am negat din tot sufletul.

Şi sufletul omului, întocmai ca pâraiele şi plantele, avea nevoie de un soi de ploaie: speranţă, credinţă, raţiune de a fi. Când acestea lipsesc, sufletul moare, deşi sufletul continuă să trăiască. Oamenii ar putea spune atunci: “Ia te uită, în acest trup chiar a trăit cineva.”

Nu mi-e ciudă şi nu sunt mânioasă, dar am conştiinţa inutilităţii mele.

Aşa cum a spus cămilarul, mănâncă la ora de mâncat. Şi umblă la ora de umblat.

Totdeauna o să caut să păstrez puţinul pe care-l am pentru că sunt prea mic ca să îmbrăţişez lumea.

Există momente în care viaţa îi desparte pe unii oameni doar pentru că amândoi să înţeleagă cât de importanţi sunt unul pentru celălalt.

Mi-e frică să-mi îndeplinesc visul şi pe urmă să nu mai am niciun motiv să trăiesc.

Toate drumurile lumii duc la inima războinicului, el se aruncă fără ezitare în fluviul pasiunilor ce curge întotdeauna prin viaţa sa.

Ochii dezvăluie puterea sufletului.

Încetează să mai fii cine erai şi transformă-te în cine eşti.

Nimeni nu pierde pe nimeni, pentru că nimeni nu posedă pe nimeni.

În prezent stă tot secretul; dacă dai atenţie prezentului, poţi să-l îmbunătăţeşti. Şi dacă îţi îmbunătăţeşti prezentul, tot ce se va întâmpla apoi va fi mai bine. Uită de viitor şi trăieşte în fiecare zi din învăţăturile Legii şi cu încrederea că Dumnezeu are grijă de copiii Lui. Fiecare poartă în sine veşnicia.

Dacă aş mai rămâne o zi, aş mai rămâne un an, iar dacă aş mai rămâne un an, n-aş mai pleca niciodată.

Adevăraţii prieteni sunt aceia care se află alături de noi atunci când ni se întâmplă lucruri bune şi se bucură de victoriile noastre. Falşii prieteni apar în momentele grele, cu mutra plouată, “de solidaritate” cu noi, dar de fapt suferinţa noastră îi consolează pentru viaţa lor mizerabilă.

Viaţa este uneori foarte zgârcită: trec zile, săptămâni, luni şi ani fără să simţi nimic nou. Totuşi, odată ce se deschide o uşă, o adevărată avalanşă pătrunde prin spaţiul deschis. Acum nu ai nimic, iar în clipa următoare ai mai mult decât poţi accepta.

În toate momentele vieţii noastre există lucruri care s-ar fi putut întâmpla, dar până la urmă nu s-au întâmplat. Există clipe magice care trec neobservate şi brusc mâna Universului ne schimbă destinul.

Nimeni nu-şi încredinţeazţă visurile în mâinile celor care le pot distruge.

Trupurile se înţeleg, deşi sufletele nu sunt întotdeauna de acord.

Aş fi putut. Nu vom ajunge niciodată să înţelegem semnificaţia acestor vorbe. Căci în toate momentele vieţii noastre există lucruri care s-ar fi putut întâmpla, dar până la urmă nu s-au întâmplat. Există clipe magice care trec neobservate şi – brusc – mâna destinului ne schimbă universul.

Cine eşti tu ca să-i ajuţi pe ceilalţi? Oare nu-ţi poţi vedea singur propriile tale defecte?

Nu există tragedie, ci inevitabil. Totul are o raţiune: va trebui doar să deosebeşti ce este trecător şi ce este absolut.

Lumea este numai partea vizibilă a lui Dumnezeu. Alchimia înseamnă să aduci în plan material perfecţiunea spirituală.

Oamenii, cu cât pot fi mai fericiţi, cu atât rămân mai nefericiţi.

O căutare începe întotdeauna cu Norocul Începătorului. Şi se termină totdeauna cu Proba Cuceritorului.

Dar timpul, pe lângă faptul că-mi vindecase rănile, mi-a arătat ceva ciudat: este posibil să iubeşti mai multe persoane de-a lungul vieţii.

De multe ori cea mai bună formă de a afla cine suntem este aceea de a şti cum ne văd ceilalţi. Asta nu înseamnă că vom face cum vor ei, dar cel puţin ne cunoaştem mai bine.

Amintiţi-vă că înţelepciunea oamenilor este nebunie în faţa lui Dumnezeu. Dacă-i vom da ascultare copilului pe care-l purtăm în suflet, ochii noştri vor reîncepe să strălucească.

Iubirea nu-l împiedică niciodată pe un om să-şi urmeze Legenda Personală.

Bărbaţilor le place trupul femeii, dar îi dispreţuiesc inima.

Când ne aflăm în faţa marilor comori, nu le vedem niciodată. Şi stii de ce? Pentru că oamenii nu cred în comori.

Te îneci nu pentru că ai căzut în apă, ci pentru că rămâi sub apă.

Dintre toate posibilităţile pe care le-a găsit omul ca să-şi facă rău sieşi, cea mai rea a fost Dragostea. Suferim mereu pentru cineva care nu ne iubeşte, pentru cineva care ne-a părăsit, pentru cineva care nu vrea să ne părăsească. Dacă nu suntem căsătoriţi înseamnă că nu ne iubeşte nimeni, dacă suntem căsătoriţi – transformăm căsătoria în sclavie.

Uneori suntem stăpâniţi de un simţământ de tristeţe pe care nu izbutim să ni-l controlăm. Ne dăm seama că momentul magic al zilei a trecut şi noi nu am făcut nimic. Viaţa îşi ascunde atunci magia şi arta.

Încearcă să ştii totdeauna ce vrei.

Vedem întotdeauna drumul cel bun, dar nu apucăm decât pe cel cu care suntem obişnuiţi.

Lumea va fi adevărată atunci când omul va şti să iubească – până atunci, vom trăi crezând că ştim ce e dragostea, dar vom fi lipsiţi de curajul de a o înfrunta aşa cum este ea. Dragostea este o forţă sălbatică.

Să te îndepărtezi de pasiune sau să i te abandonezi orbeşte, care dintre aceste două atitudini e cea mai puţin distructivă?

Eu nu sunt un corp care are suflet, sunt un suflet care are o parte vizibilă numită corp.

În dragoste nimeni nu poate leza pe nimeni, fiecare este răspunzător pentru ceea ce simte şi nu putem da vina pe altul pentru asta. Nimeni nu pierde pe nimeni pentru că nimeni nu posedă pe nimeni.

Unele lucruri se pierd pentru totdeauna.

Uneori e mai bine să stai cu oile, care tac şi-şi caută doar hrană şi apă. Sau să stai cu cărţile, care povestesc istorii de necrezut numai atunci când omul vrea să le asculte. Dar când vorbeşti cu oamenii, spun nişte lucruri de nu ştii ce să le răspunzi.

Când îţi doreşti ceva cu adevărat, Universul întreg conspiră în favoarea ta.

Nimic in lumea asta nu este rodul întâmplării.

Oamenii vor să schimbe totul, dar, în acelaşi timp, ar dori ca totul să rămână la fel.

Dragostea este. Fără definiţii. Iubeşte şi nu întreba prea multe. Doar iubeşte!

Ideile înseamnă putere.

În afara unor cazuri patologice grave, oamenii înnebunesc atunci când vor să scape de rutină.

Vrei să mă răneşti sau vrei să mă foloseşti pentru a-i răni pe alţii?

Nimeni nu reuşeşte să fugă de propria inimă. De aceea e mai bine să asculţi ce spune. Pentru ca niciodată să nu vină o lovitură pe care n-o aştepţi.

Dacă avea să o întrebe cineva peste mulţi ani după aceea cum era locul pe care-l cunoscuse în tinereţe, ar fi putut răspunde: “Frumos, capabil să iubească şi să fie iubit.”

Dragostea poate fi o experienţă mai înspăimântătoare decât aceea de a te afla faţă în faţă cu un arcaş care ţinteşte spre inima ta. Dacă săgeata îşi nimereşte ţinta, eşti mort şi de restul are grijă Dumnezeu. Dacă te loveşte dragostea, trebuie să-ţi asumi singur consecinţele.

Prezentul este sărbătoarea care trebuie trăită prin învăţămintele din trecut şi visurile din viitor.

Cât de mult am pierdut, doar din cauză că mi-a fost frică să nu pierd nimic.

Chiar dacă ar fi însemnat despărţire, singurătate, tristeţe, iubirea îşi merită fiecare bănuţ din preţul ei.

Curajul este teama care îşi face rugăciunea.

E uşor să suferi din dragoste pentru aproapele, din dragoste pentru lume sau din dragoste pentru copil. Suferinţa îţi dă sentimentul că asta face parte din viaţă, că este o durere nobilă şi măreaţă. E uşor să suferi din dragoste pentru o cauză sau pentru o misiune: asta înalţă inima celui ce suferă. Dar cum să explici suferinţa din pricina unui bărbat? E imposibil! Atunci te simţi în infern, pentru că nu există nobleţe sau măreţie – ci doar mizerie.

Tot ceea ce se întâmplă o dată poate să nu se mai întâmple niciodată, dar tot ceea ce se întâmplă de două ori se va întâmpla cu siguranţă şi a treia oară.

E de ajuns să fii atent, lecţiile vin întotdeauna atunci când eşti pregătit, iar dacă eşti atent la semne, vei afla mereu tot ce-ţi trebuie pentru pasul următor.

Dacă tu trăieşti, Dumnezeu va trăi cu tine. Dacă tu refuzi să-ţi asumi riscurile, El se va întoarce în Cerul Lui Îndepărtat.

Când cineva te răneşte, reacţionează!… iertarea vine după.

Esenţa Creaţiei este una singură, iar această esenţă se numeşte Dragoste.

Gândindu-mă cum este lumea, o zi fericită e aproape un miracol.

Dacă sunt într-adevăr o parte a visului tău, într-o bună zi te vei întoarce.

Toţi proştii ar trebui să aibă scris “prost” în buletin. Aşa am şti şi noi cu cine vorbim.

Toată lumea pare să aibă o idee clară despre cum ar trebui alţi oameni să-şi trăiască vieţile, dar nimeni despre propria viaţă.

Când mergem pe drumul visat, lăsăm tristeţea în urmă…

Când nu mai ai speranţă n-are rost să-ţi iroseşti puterile luptând cu imposibilul.

Dunele se schimba dupa vant, dar desertul ramane acelasi. Asa va fi si iubirea noastra.

Trăieşte totul intens şi păstrează ceea ce ai simţit ca pe un dar de la Dumnezeu.

Ori de câte ori vreţi să realizaţi ceva, păstraţi-vă bine ochii deschişi şi asiguraţi-vă că ştiţi exact ce anume doriţi. Nimeni nu-şi poate nimeri ţinta cu ochii închişi.

Citate de Paulo Coelho


About the author

Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns