Celebrul filozof german

Arthur Schopenhauer si citatele sale de neuitat. Te vor impresiona!


Celebrul filozof german al secolului al XIX-lea, Schopenhauer, era un mizantrop cunoscut, celibatar inveterat și iubitor de libertate.

A fost puternic atras de romantismul german si aprecia foarte mult lucrările lui Immanuel Kant. El numea lumea existentă “ cea dintre lumile posibile”, fapt pentru care a fost numit “filozoful pesimismului.”

A studiat profund natura umană în toate manifestările ei. Stilul său a fost numit aforistic – multe dintre citatele lui meritând a fi învățate pe de rost.

“În sfera gândirii, absurditatea și perversitatea sunt stăpânii lumii și domnia lor poate fi întreruptă numai pentru puțin timp.”

“Noi nu am mai schimba nici o vorbă cu cei mai mulți dintre cunoscuții noștri apropiați, dacă i-am auzi cum vorbesc despre noi în absența noastră.”

“Ca să citești destule cărți bune, trebuie să citești mai puține cărți proaste, căci viața este scurtă, timpul și puterile – limitate.”

“Geniul este, prin esența lui, un singuratic. Oamenii geniali sunt prea puțini la munăr pentru a-și găsi cu ușurință un egal și prea diferiți de ceilalți ca să le poată deveni tovarăși. Căci, majoritatea oamenilor sunt călăuziți de voință, în timp ce la genii predomină cunoașterea.”

“Din flacăra purificatoare a durerii, negarea voinței de trăi, adică eliberarea, izbucnește ca un fulger.”

“Răzbunarea înfăptuită va sfâșia adesea inima și va tortura conștiința.”

“Rareori ne gândim la ceea ce avem, dar mereu la ceea ce ne lipsește.”

“Mie, filozofia nu mi-a adus nici un folos material, dar m-a păzit de multe rele.”

“O mare piedică în calea progresului omenirii este faptul că oamenii nu ascultă pe aceia care vorbesc prudent, ci pe aceia care strigă mai tare.”

“Nimeni nu-i de invidiat și sunt prea numeroși aceia care-s de plâns.”

“Lumea este adevăratul infern: de-o parte sunt suflete chinuite, de cealaltă călăii lor.”

“Experiența se capătă prin străduință și osteneală.”

“Nici să iubești, nici să urăști: iată jumătatea oricărei înțelepciuni. Nici să nu spui nimic, nici să nu crezi nimic: iată cealaltă jumătate.”

Un articol de Dan Mlădinoiu


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns