Aveam puțin peste 40 de ani când am aflat că la întrebarea: „Ce faci acum?” pot să răspund …


Bucură-te de viață!

Aveam puțin peste 40 de ani când am aflat că la întrebarea: „Ce faci acum?” pot să răspund … „Osim Haim”.

„Bucură-te de viață.” Pentru prima dată, am auzit această expresie aici, în Israel. Traducerea literală a acestuia: „facem viață”.

Cafeneaua orașului. La prânz. La masa de alături stă un cuplu mai în vârstă. El și ea. Nu soț și soție, nu. Mai degrabă prieteni vechi sau cunoscuți. Ei vorbesc într-un mod obișnuit, flirtează puțin, beau cafea. Dintr-o dată se emite un apel telefonic. Cineva de la capătul firului îl întreabă: „Ce faci?”Și el: „Osim Haim”.

Mă bucur de viață.

Nu rezolv problemele, nu fac bani, nu caut răspunsuri la întrebări, nu stabilesc obiective și nu le ating, nu slăbesc, în cele din urmă nu! Pur și simplu mă bucur de viață.
Acest joc de cuvinte mi-a fermecat literalmente și mi-am dat seama că și eu vreau să învăț acest „osim”.

Prima lecție mi-a fost dată de către proprietarul magazinului de animale de companie, când am alergat la el dimineața devreme pentru a procura hrană pentru câine. El și-a deschis deja magazinul, dar nu a reușit încă să se trezească, așa că își întindea încet bunurile. Am început să-i explic că aveam nevoie rapid și urgent de ceva, așa cum obișnuiam să fac de obicei în Moscova.

Drept răspuns, proprietarul magazinului a scos din cușcă un iepure mic și mi l-a pus în mâini. În acel moment mi-am dat seama: deci iată cum arată – osim haim!

Timpul s-a oprit pentru mine. Aș fi vrut să mângâi iepurașul cald și pufos, ore întregi. Și să mă uit într-un mod fascinant la munca pe îndelete a vânzătorului.

Apoi au fost multe alte lecții, care mi-au adus fericirea.

De exemplu, astăzi știu exact unde se prepară cea mai delicioasă cafea din Tel Aviv.

Este cea mai delicioasă nu din cauza gustului, nu. Doar în acest loc se întâmplă un public atât de luminos, cu câini atât de uimitori! Vizionarea acestei lumi, sorbind pe îndelete cafeaua, este pentru mine osim haim.

Sau. N-am știut niciodată că hrănirea unui cal este atât de plăcută. Tactil, sentimental. Mi-a fost frică să mă apropii de ei de când eram mică. Dar, în Israel, într-un grajd, proprietarul unor cai frumoși cu un zâmbet mi-a sugerat să încerc să depășesc frica oferind un măr calului.

Și uite așa, deschizându-și gura uriașă cu dinți excelenți, el sau ea și-au întins botul până la mâna mea tremurătoare și foarte ușor, doar cu buzele umede și o limbă caldă și aspră, a lins un măr din palma mea. În acel moment, am rămas fără cuvinte.

Dar am învățat cea mai importantă lecție a lui Osim Haim acum doi ani, în timp ce eram pe drum.
Sa întâmplat în momentul în care mi-am acoperit fiica cu corpul meu. Eu și Sonya mergeam spre casă într-o mașină și am auzit un sunet de sirenă. Cazul a fost în vara anului 2014, a existat o operațiune de „stâncă indestructibilă” și am fost loviți de rachete.

Urmând instrucțiunile, am oprit mașina, am scos copilul din scaunul mașinii, l-am pus pe drum și l-am acoperit cu mine însumi. Încă îmi amintesc bine valul exploziei de la racheta doborâtă care mi-a trecut prin corp, și șoapta fiicei mele: „Mamă, o să mă zdrobești.” Am acoperit-o atât de strâns.

După acest incident, lumea din jurul meu s-a schimbat în culori complet diferite. Și în sfârșit am înțeles cu adevărat ce înseamnă să „te bucuri de viață aici și acum!”

Bogăția nu este în ce fel de blană umbli, ce mașină conduci și ce telefon ai în mâinile tale!

Bogăția este părinții vii, copiii sănătoși, prietenii de încredere și umărul puternic al unui iubit!

Dacă ești capabil să vezi, să mergi, să vorbești, să iubești și să te ridici din pat în fiecare dimineață — ești o persoană fabulos de bogată!

Când te plângi de viață, gândește-te la cei care au plecat din ea mai devreme.

Dacă te plângi de soțul tău, imaginează-ți câte fete visează să se căsătorească.

Când te plângi de copiii tăi obraznici, gândește-te la cei care se roagă zilnic lui Dumnezeu pentru apariția lor. Apreciază ceea ce ai.

Există trei capcane care fură bucuria și pacea: regretul pentru trecut, anxietatea pentru viitor și ingratitudinea pentru prezent.

De-a lungul vieții, îmi este întotdeauna frică să nu pierd oamenii pe care îi iubesc. Uneori mă întreb, există cel puțin cineva care, de asemenea, se teme să mă piardă?

Dacă reușești să găsești pe cineva cu care poți să te îmbrățișezi și să-ți închizi ochii în întreaga lume, ai noroc!

Uneori minunile sunt atât de mici încât oamenii pur și simplu nu le observă.

Oamenii sunt creaturi ciudate. Ei fac lucruri urâte unul altuia, iar iertarea este cerută de la Dumnezeu.

Ne naștem cu un strigăt, murim cu un geamăt. Rămâne să trăiești doar cu râsul.


About the author

Maya O.

View all posts