despre balcanism

Balcanismul și românii…Ce este acesta și de unde provine, aflăm de la Neagu Djuvara!


Situați fără voie în acest punct al mapamondului, pe lângă alte metehne de care nu suntem străini, dar pe care le hrănim și le expunem cu voia noastră, mai deținem o nefericită etichetă acordată de granzii vest- europeni: balcanism.

Ce este acesta și de unde provine?

Aflăm de la marele și regretatul nostru istoric, Neagu Djuvara, aflat într-un dialog cu Filip- Lucian Iorga…

Mai întâi, trebuie căutată originea cuvântului, “Balkan”. Pe turcește, înseamnă munte. Când veneai dinspre Constantinopol spre țările române, treceai peste muntele Haemus, care taie Bulgaria în două și care au fost botezați de turci Balcani.

Abia pe la mijlocul veacului al XIX-lea, un neamț preia numele acestor munți și îl extinde asupra întregii peninsule. Și abia după asta s-a împământenit adjectivul “balcanic” în Occident. Mai precis, din momentul în care situația a început să devină tulbure în zona despre care vorbim.

Sud-estul european, din cauza ieșirii de sub dominația otomană, ca și din cauza conflictelor aflate aici, a devenit un focar de instabilitate. Nimeni nu se înțelegea cu nimeni și fiecare tânăr stat visa împlinirea idealului de mărire și unificare (Grecia Mare, Bulgaria Mare, Serbia Mare etc.)

Occidentalii, uitându-și propria istorie de lupte intestine duse pe motive teritoriale sau religioase, au privit și încă privesc cu mare circumspecție această zonă a Europei, deși intră în procesul de modernizare la câteva secole distanță în urma Vestului.

Există o vizibilă defazare, ce începe chiar din vremea invaziilor barbare, de care ei însă au scăpat mult mai repede. Nici până în prezent nu am reușit să anulăm distanța separatoare.

Astfel, celor din Occident li s-a imprimat ideea că dezordinea, murdăria, violența fac parte din specificul sud-estului Europei, balcanismul căpătând așadar, un sens foarte peiorativ.

Un articol de Dan Mlădinoiu


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns