‘Când ni se întunecă sufletul, trebuie să-i aprindem o lumină.’ Cele mai frumoase și alese citate de Ileana Vulpescu, doamna literaturii române


Cele mai frumoase citate și observații de la Ileana Vulpescu, o voce frumoasă a literaturii române, de un talent, un realism și o sensibilitate aparte.

Zilele trecute s-a stins din viață autoarea și traducătoarea română Ileana Vulpescu, o voce frumoasă a literaturii române, de un talent, un realism și o sensibilitate aparte. De formație filoloagă, Ileana Vulpescu a fost și lexicograf, contribuind la elaborarea și redactarea unor lucrări de bază pentru lingvistică română precum “Dicționarul limbii române” și “Dicționarul explicativ al limbii române.”Autoarea a scris nu doar proză, ci și teatru și a efectuat nenumărate traduceri în română din literatura engleză, franceză și spaniolă. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără “Arta conversației”, Sărută pământul acesta”, “Arta compromisului”, “Pe apa sâmbetei”, “Noi, doamna doctor, când o să murim?”, “Rămas-bun”.

Ne luăm și noi rămas bun de la această mare doamnă a literaturii române și dorim să îi aducem un omagiu amintindu-ne de cuvintele și răspunsurile sale inteligente din interviurile pe care le-a acordat diverselor publicații, dar și de citatele și observațiile sale cele mai alese și fine, extrase din operele sale.

Cele mai frumoase citate și observații de la Ileana Vulpescu

”Dacă nu port duşmănie şi dacă nu mă bucur de răul cui mi-a făcut rău, consider că iert. Altă iertare cred că de fapt nici nu există.”

“Dacă nu știi ce să ceri de la viață, viața nu știe ce să-ți dea.”

“Fericirea, de fapt… afară de momentele când eşti îndrăgostit, fericirea poţi s-o consideri ca pe nişte momente adunate, momente plăcute din viaţă, când faci ceva bine, când nu faci rău cuiva intenţionat… pentru că lucruri mai rele decât boala şi remuşcările nu există pe lumea aceasta.”
”Când acceptăm un om nu-i putem amputa bucăţi de suflet, îl luăm aşa cum e.”
“Când ni se întunecă sufletul, trebuie să-i aprindem o lumină. Când te simţi lovit, apăsat de viaţă, trebuie mai ales atunci să-ţi îndrepţi ochii spre zona solară a speciei: să asculţi muzică, să reciteşti o poezie, să te uiţi la un tablou. Dintr-o dată, simţi cum, de la nivelul râmei, fiinţa ta se ridică pe verticala piscului”.

“De altfel, iubești cu-adevărat doar pe cine respecți.”
“Adevăratul intelectual este un om senin, nepărtinitor, tolerant, un om dispus să discute, să polemizeze urban, de la egal la egal, un om care se ţine strâns de principiile logicii şi ale adevărului şi care nu ţine să aibă dreptate în afara lor.”
“Ura şi focul trebuie înăbuşite din primul moment, altfel în urma lor rămâne cenuşă.”
“Trecutul e o încăpere din prezent unde intrăm mai rar. N-avem decât să deschidem o uşă, atât, şi suntem în trecut, iar uşa asta se deschide singură foarte des.”
„Pentru un părinte nimic nu este mai important decât să fie iubit de copilul lui, dacă nu știi să-l faci să te iubească, e o cauză pierdută”.
”Ceea ce contează mai mult într-o relație între oameni sunt cuvintele. Cuvintele sunt mai mult decât senzațiile, mai mult decât primele impresii. Dintr-o relație rămân cuvintele”.
“Mai schimbător decât sufletul omului, decât concepţiile sale şi decât vremea nu e nimic.”
“Bagă de seama ce faci cu viața ta, că nu e veșnică!”
„Sufletul cuprins de harul iubirii, aureolează o fiinţă, devenind generos cu celelalte fiinţe, risipind şi spre ele firimituri de bunătate, respingând trivialitatea, grosolănia.”

“De neşters este incultura, dispreţul pentru gramatică, pentru istorie, pentru limbă, pentru dicţionare; este pauperizarea intelectuală.” ― Ileana Vulpescu
“E atâta rutină pe lume și atât de puțin adevăr, dar pentru adevărul asta puțin și rar, pentru acest miracol merită să trăiești”.
“Fericirea nu ți-o poate da cineva, cineva ți-o poate doar lua“.
“Viaţa m-a-nvăţat să tac şi să-nghit, m-a-nvăţat să nu-mi propun să depăşesc pe nimeni şi nici propria umbră, m-a-nvăţat să mă uit mereu în jos, la mai mari suferinţe decât a mea, m-a-nvăţat să-mbătrânesc decent şi mai ales să pierd.”
“Golirea sufletului nu te omoară, dar te sleieşte”.
“Trăim viaţa ca şi când am fi o specie eternă. Nu ne gândim niciodată că mâine poate fi prea târziu, că putem muri până mâine şi că tot ceea ce e al nostru azi, mâine poate fi cenuşă”.
“Omul n-are dreptul să trăiască decât realitatea, chiar dacă-l nemulţumeşte, şi n-are dreptul să trăiască decât ceea ce poate arăta la lumina zilei, oricât de imperfect ar fi.”
“Inteligenţa nu poate schimba calitatea sufletească a omului.”
“Cred că fericirea e un cuvânt de dicţionar. Sunt momente de mulţumire, e o desprindere de tine, de ceilalţi, dar, ca stare permanentă, aşa ceva nu există.”

“Ura e o boală, o stare sufletească de care mori dacă n-o vindeci. Nu există ceva mai odios în lume decât să-mprăştii ură.”
“În comportamentul tău faţă de cineva, nu-ţi lua argumentele din părerile altuia despre acel cineva.”
“Eu pot să număr pe degete prietenii pe care îi am, dar cu ei vorbesc ca și cum aș vorbi cu mine, iar cu lumea, în general, ce rost are să stai de vorbă dacă nu spui ce gândești”.
“Unui om îi accepți firea, nu i-o ierți.”
“Trebuie, întâi, să te apreciezi pe tine, să vezi câte defecte ai și să ți le cântărești cu miligramul. Să vezi că nu ești perfect, să vezi ceea ce ar trebui să suporte ceilalți de la tine. Și în felul acesta ajungi mult mai concesiv față de ceilalți. Judecata aceasta justă față de tine însuți este cel mai important lucru!”
“Nimic nu face mai mult pe lumea asta ca o inimă bună şi ca o vorbă bună. Să te gândeşti de o sută de ori când scoţi vorba din gură, că nu ştii unde loveşti cu ea.”

Sursa: garbo


About the author

Maya O.

View all posts