Casă unică în lume… Se regăsește în România, mai exact în județul Vâlcea!


În varful unui deal, din satul valcean Hotaroaia, apare o casa pe care sunt pictate papusi si flori frumos colorate.

Casa pare de turta dulce si indulceste privirile locuitorilor, de mai bine de sapte decenii.

Desi foarte putini oameni stiu de existenta casei cu papusi, care este ridicata pe culmile inalte ale dealului din spatele satului Hotaroia al comunei valcene Rosiile, aceasta pare sa fie unica in intreaga lume.

Dumitru Socas a mostenit casa de la tatal lui, in anul 1937 si, fiind pasionat de pictura si teatru, s-a apucat sa-si zugraveasca exteriorul locuintei in culori vii si a reusit sa deseneze flori si papusi.

Toate picturile au fost realizate treptat, sporindu-si numarul de la un an la altul.

Omul este acum pensionar, dar a inceput inca din tinerete sa picteze casa bucata cu bucata.

Mai intai a colorat florile de pe tavan si apoi a inceput sa faca fetele papusilor din ipsos, pe care le-a aplicat deasupra geamurilor.

In casa ce arata ca scoasa dintr-un basm, nu locuieste nimeni acum

Barbatul locuieste in Bucuresti si vine aici numai ca sa mai picteze putin casa, sa aiba grija de florile din curte si sa se relaxeze respirand aerul curat.

Elisabeta Diaconu, sora sa a povestit incantata despre pasiunea fratelui sau:

„In fiecare an schimba culorile casei, anul trecut era vopsita cu albastru, anul acesta e cu galben si verde. De cand era copil ii placea sa faca desene pe casa si intotdeauna a folosit culori deschise, nu-i plac nuantele inchise“.

Femeia a mai spus ca „Vine si sta cateva saptamani sau o luna si dupa aceea pleaca. De cate ori ajunge acasa, ia pensula si incepe sa mai traga o linie, sa mai deseneze ceva. Nu stiu daca o sa vina sa stea in permanenta aici, dar de casa o sa se ocupe mereu pentru ca e o pasiune din copilarie“.

Barbatul are doi copii, care mai vin sa vada casa, dar nici ei nu locuiesc aici pentru ca „fiecare are serviciu si amandoi traiesc la oras.


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts