„Cavalerii intunecati” ai relatiilor: Sacrificiile pe care le facem in numele iubirii


De la micile compromisuri firesti intr-o relatie si pana la ceea ce simtim ca „sacrificii” este o prapastie in care unii parteneri cad, manati de speranta si iluzia unui „va fi mai bine”.

Cat suntem dispusi sa sacrificam de dragul relatiei si unde ar trebuie sa stabilim limitele, pentru a nu ne pierde pe noi?

In cazuri destul de rare, aceste sarcirifii in iubire au darul de a intari relatia, insa, de cele mai multe ori, ele reprezinta pilonii epuizarii, nefericirii, despartirii. Fiecare partener din cuplu ar putea stabili care este limita peste care nu ar dori sa treaca, iar daca mai tarziu va accepta sa incalce acea limita, promisiune fata de propria persoana, sa reevalueze daca este sau nu in regula pentru fericirea sa personala, in raport cu situa relatiei in care se afla.
Ca si exemplu mai clar am putea vorbi despre depasirea situatiei in care partenerul a inselat.
Daca afla de incident ca s-a petrecut undeva in trecutul indepartat, poate intr-o perioada de instabilitate a repatiei, dar legatura intre cei doi parteneri s-a reluat si si-a recapatat echilibrul si puterea, poate ca partenerul inselat poate decide sa „treaca peste”. In alta situatie insa, cand episodul de inselare capata conotatii tulburatoare, este poasibil ca trecerea peste episod sa reprezinte un adevarat „sacrificiu” pentru relatia respectiva, iar acest sarcificiu poate avea efecte devastatoare emotional si relational.

Cand suntem raniti sau ne putem rani cu adevarat partenerul
Sa vorbim deschis in acest articol despre adevarul din spatele pozelor cu cupluri zambitoare si aparent fericite, caci in spatele acestor imagini fericite stau incercari reale cu care fiecare dintre noi ne-am confruntat macar o data in relatiile noastre.

Este important să știm că atunci când se ajunge la aceste „sarcrificii”, puncte de cumpănă în relație, fie din neștiință, din lipsa comunicării sau pur și simplu din neputință (cum ar fi din lipsa de timp sau din cauza unei boli care ne limitează nivelul de energie pentru a face tot ce ne propunem sau orice altă situație care, într-un curs firesc, ne determină alt ritm decât cel sperat), ei bine în toate aceste situații putem găsi soluții, dacă cuplul este bazat pe iubire adevărată, pe o conexiune matură și profundă și fiecare partener este dispus să își dezvolte mai mult latura emoțională și cea a comunicării.
Iată care sunt cele mai dificile și sensibile situații de cumpănă ce se întâlnesc des în relațiile de cuplu:
Lipsa implicării afective în cuplu
Mângâierile, micile gesturi de tandrețe și romantism, cuvintele frumoase și complimentele, îmbrățișările, atingerile, comunicarea empatică sunt adesea înlocuite prin exprimarea frustrărilor, prin certuri și învinuiri, critică și reproș. O simplă comutare, înlocuire a gândurilor negative față de partener cu cele positive reprezintă un pas foarte benefic în relație.

Terapia de cuplu, dar și cărți precum cele de mai jos sunt de ajutor pentru a depăși o astfel de provocare în relație:
• Cele cinci limbaje ale iubirii – Gary Chapman
• Spun asta doar pentru că te iubesc. În ce fel modul în care vorbim poate să clădească sau să distrugă relațiile de familie, Deborah Tannen
• Cum să asculți și să te faci ascultat, Alain Braconnier
• Abilități de relaționare în cuplu – Cum să construiești o relație mai bună
Lipsa implicării financiare în cuplu
Fie unul dintre parteneri nu mai are un loc de muncă, fie banii câștigați nu sunt investiți în mod egal în relația de cuplu sau indiferent cum se întâmplă această inegalitate, totuși lipsa implicării financiare în cuplu rămâne una dintre cele mai întâlnite probleme din relații. Stabilirea unui tabel comun de cheltuieli și a unui buget comun, transparent pentru ambele părți, pe care ambii parteneri îl pot accesa oricând și completa, poate reprezenta un prim pas în conștientizarea și a celuilalt a acestor probleme. De asemenea, găsirea unor soluții sincere, cu care ambii parteneri să fie de acord poate aduce armonie în cuplu.

Sursa: kudika


About the author

Maya O.

View all posts