logica spirituală

Ce este înalta logică spirituală și cum o putem percepe cu ajutorul unei pilde…


Ai auzit de logica spirituală? Cât de mult ai înțeles-o? Dacă nu îți este prea bine cunoscută, mica istorioară de mai jos va elucida problema!

Un ucenic și-a întrebat odată maestrul Zen:

-Poți să ne spui ce este logica înaltă, spirituală, despre care ne-ai vorbit atât de des, arătându-ne de ce trebuie să o înțelegem pentru a putea păși pe calea spirituală?

Maestrul a zâmbit:

-Bine. Vă voi explica printr-un exemplu concret. Doi oameni cad printr-un coș de fum într-un cămin murdar. Unul rămâne curat dar celălalt este mânjit de cenușă. Care dintre ei se duce să se spele?

-Cel murdar de cenușă, desigur , a răspuns unul dintre ucenici.

-Din contră, a zis maestrul, cel care rămâne curat se duce să se curețe, întrucât îl vede pe celălalt murdar și crede că este și el la fel. În schimb, cel acoperit de cenușă gândește că el este curat, pentru că așa îl vede pe partenerul său. Să spunem că cei doi oameni cad din nou prin coș, a continuat maestrul. Cine va merge să se spele de această data?”

-Cel curat, a exclamat un ucenic.

-Dimpotrivă, a zis maestrul .Va merge să se curețe omul murdar de cenușă. Întrucât el a înțeles acum de ce celălalt s-a dus să se curețe și s-a întors apoi constatând că este curat. Ei bine, să zicem că cei doi cad a treia oară prin coș. Cine se va duce să se curețe de astă dată?

-Cu această ocazie, va pleca se spele omul murdar, fără îndoială, a răspuns unul dintre ucenici, cu mândrie.

-În nici un caz,a spus maestrul. Ați auzit vreodată despre doi oameni care să cadă prin același coș de fum, iar unul dintre ei să fie curat și celălalt murdar?

Vedeți voi, aceasta este înalta logică a spiritualității…


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns