sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Ce NU este bine să faci pe 8 noiembrie, în ziua Sfinților Mihail și Gavriil!


An de an, pe data de 8 noiembrie sunt sărbătoriți cu cinste și evlavie sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, conducătorii cetelor îngerești. Dacă sfântul Mihail apare în mai toate icoanele cu o sabie de foc în mână, sfântul Gavriil este cel care a vestit nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și a Mântuitorului.

Iată ce trebuie să faceți în această zi sfântă, încărcată de multe tradiții și obiceiuri…

Se fac pomeniri ale celor trecuți în neființă

În ziua de 8 noiembrie, credincioșii merg la biserică și aprind lumânări pentru a avea parte de lumină pe lumea cealaltă. De asemenea, în această zi se fac pomeniri ale persoanelor care nu mai sunt printre noi și se aprind lumânări și pentru cei care s-au sinucis. Întrucât sfinții Mihail și Gavriil sunt considerați patroni ai oierilor, ciobanii îi cinstesc, iar de ziua lor fac o turtă mare din făină de porumb, care se numește turta areților, ce va fi aruncată în ziua de 8 noiembrie între miei. Dacă turta cade cu fața în sus, se crede că oile vor fi fertile. Dacă însă turta pica cu fața în jos, ciobanii consideră că e semn rău.

Nimeni nu are voie să lucreze

În această zi sfântă, nimeni nu are voie să lucreze, să spele sau să coasă. Tradiția spune că de 8 noiembrie, credincioșii nu au voie să bârfească, să se supere sau să se răzvrătească, pentru că altfel vor avea parte de ghinion timp de cinci ani. Ziua de 8 noiembrie se mai numește și Vara arhanghelilor.

Felicia Iederă


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns