Ce trebuie să mănânci pentru a dormi ca un prunc


Statistic, lunile octombrie şi noiembrie sunt coşmarul insomniacilor. Peste 60% din populaţia adultă a planetei are probleme din cauza adaptării la schimbarea orei. Specialiştii englezi în somn au descoperit că alimentaţia este extrem de importantă pentru a scăpa de nopţile albe şi pentru a reuşi să dormim ca nişte prunci.
Doctorul Gabriela Peacock a studiat fenomenul insomniei din noiembrie timp de 10 ani pe un eşantion de 2.500 de insomniaci cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani, de ambele sexe. Astfel a descoperit că dieta este esenţială în eliminarea insomniilor. Iată ce trebuie să mâncăm pentru a putea scăpa de coşmarul nopţilor albe:

• O cină echilibrată. Ultima masă a zilei are un rol foarte important în pregătirea organismului pentru somnul nocturn. Este important să nu punem seara gura pe orez, cartofi sau paste. În schimb este bine să mâncăm multe proteine: carne albă, produse lactate, ouă fierte, peşte, nuci, seminţe sau fasole păstăi. Carbohidraţii ridică nivelul de zahăr din sânge şi asta alungă somnul. Dulciurile sunt interzise complet seara, inclusiv iaurturile cu gust de fructe.
• Atenţie la cafea! Cea mai tentantă ceaşcă de cafea este în intervalul 16.30-17.00, atunci când scade nivelul de zahăr din sânge, ne simţim obosiţi şi trebuie să rămânem activi până la finalul programului. Doctorul Peacock a descoperit că un expresso la ora 17.00 împinge ora de somn după miezul nopţii. De aceea este bine să înlocuiţi cafeaua de după amiază cu o cană de praf de curcumă cu lapte, în care puneţi o lingură de ulei de cocos. La fel de bună este şi cicoarea care este bogată în inulină, o fibră solubilă care ajută digestia şi întreţine flora intestinală.
• Suplimente de magneziu. Cea mai bună sursă de magneziu este ciocolata neagră. Magneziul este esenţial pentru un program de somn corespunzător. El acţionează la nivelul neurotransmiţătorilor din creier şi ajută organismul să intre în starea de relaxare de dinaintea somnului. Însă trebuie ţinut cont că ciocolata trebuie mâncată între 16.00 şi 18.00 pentru a-i permite organismului să absoarbă magneziul necesar cu mult timp înainte de a vă duce la culcare.
• Ceaiul din fructe de pădure. Este foarte important să îi oferim creierului nostru hrana de care are nevoie. Un ceai din fructe de pădure este bogat în vitaminele B şi magneziu şi ne pregăteşte creierul pentru somn. Vitaminele B combat starea de oboseală cronică, stresul, nervozitatea şi ne reglează metabolismul. În plus, au un efect benefic în întărirea sistemului imunitar.
• Curcanul, ideal la cină. Curcanul, peştele, ouăle, lactatele, bananele, nucile seminţele, tofu şi salatele sunt bogate în triptofan. Triptofanul este un amino-acid precursor al neurotransmiţătorului serotonină, care e responsabil cu starea de bine. Alimentele menţionate mai sus stimulează producerea de serotonină şi melatonină. Melatonina este hormonul responsabil cu somnul şi odihna. Efecte ”magice” are seara iaurtul gras combinat cu bulgăraşi de brânză.

5 sfaturi pentru un somn adânc

Cercetătorii britanici au descoperit cât de importante sunt câteva mici gesturi ce trebuie făcute înainte de culcare:

1. O baie fierbinte. O baie fierbinte de 20 de minute înainte de a intra în pat vă relaxează de minune.
2. Faceţi întuneric. Opriţi televizorul, telefonul sau tableta pentru a scăpa de lumina artificială care alungă somnul.
3. Scăpaţi de gânduri. 37% dintre insomniacii care îşi scriu gândurile ce nu le dau pace seara adorm mai repede decât cei care le ţin în cap.
4. Aer curat. Aerisiţi cu 30 de minute înainte să vă culcaţi pentru că trupul vostru trebuie să îşi scadă temperatura înainte de a aţipi şi are nevoie de mult oxigen.
5. Plimbare. După cină este important să ieşiţi 15-30 de minute la aer curat şi să vă mişcaţi. Dacă luaţi cina între 18.00 şi 20.00, veţi adormi cu siguranţă înainte de 22.00.


About the author

Maya O.

View all posts