Crizele din familie

Cele 5 crize în viața de familie dezvăluite de psihologi!


Criza familială este un fenomen inevitabil pentru fiecare cuplu căsătorit.

Oricât de puternică este relația, soții trebuie să facă față cel puțin o dată în viața lor unei crize…

Perioada de criză poate fi mai mult sau mai puțin dificilă, dar este important să o supraviețuiți în mod corect, pentru a nu distruge căsătoria și pentru a consolida legăturile de familie.

Dificultățile îi fac pe oameni mai puternici, iar relațiile devin și ele mai puternice.

Chiar dacă vă pare că o persoană a devenit insuportabilă, există întotdeauna o șansă de a stabili o nouă viață împreună.

Luați în considerare aceste crize și învățați cum să le depășiți! Psihologii disting 5 crize în viața de familie.

Criza din primul an de căsătorie

În mod deosebit, această problemă este resimțită de cuplurile care s-au format cu puțin timp înainte de nuntă sau dacă soții sunt prea tineri.

Sfat:  nu luați în calcul modul în care a evoluat relația părinților voștri.  Ascultați opiniile celorlalți, discutați detaliile și găsiți apoi o soluție generală. Dacă ceva nu vă convine, exprimați-l imediat, dar calm, explicând partenerului esența revendicărilor.

Criza de 3-5 ani de la căsătorie

De obicei, această criză este asociată cu nașterea unui copil. Dacă soții au reușit să depășească testul primului an de viață împreună, atunci cu apariția copilului, situația lor de viață se transformă din nou într-o criză. Trebuie să vă schimbați obiceiurile și stilul de viață în beneficiul copilului. Soția își dedică tot timpul copilului, nu are suficient somn, nu mai are grijă de ea însăși.

Sfat:  soțul trebuie să-și ajute în mod activ soția în casă, deoarece copilul nu îi lasă timp pentru treburile casnice. Uneori trebuie să aibă soțul grijă de copil, pentru ca mama să aibă grijă de ea.

Criza de 7 ani de la căsătorie

Copiii au crescut și merg la grădiniță sau la școală. Soția s-a întors la muncă, și-a trezit din nou interesul pentru personalitatea și aparența sa. Dar acest lucru poate spori doar problemele din familie, iar principalul lor motiv este rutina vitală.

Între soți nu mai arde focul vechii pasiuni, iar relația a devenit un obicei. Soțul și soția merg la serviciu, dar fiecare zi este similară celei anterioare. Din plictiseală și monotonie, ei caută din ce în ce mai mult emoții în afara relației.

Sfat:  Nu vă mai răniți pentru orice lucru minor. Diversificați rutina cu drumeții sau călătorii interesante.

Criza de 13-14 ani de la căsătorie

Principalul obstacol sunt copiii adolescenți. Soții au de obicei opinii diferite cu privire la educația copiilor. Copiii încetează să le supună părinților ce fac și doresc să învețe repede ce înseamnă viața adultă. Părinții simt că pierd controlul și puterea asupra lor. Tatăl și mama încetează să mai fie autoritari în fața copiilor, iar comportamentul lor devine adesea cauza unei dispute de familie.

Sfat:   Țineți minte cum ați fost și voi în acești ani. Spuneți-i copilului despre propriile voastre experiențe adolescente,  ce greșeli ați făcut și ce ați învățat. Nu le puteți interzice nimic, deoarece fructul interzis este dulce.

Criza de 20-25 de ani de la căsătorie

În această perioadă, copiii au crescut deja și studiază sau lucrează. Soții au fost cuprinși din nou de rutina vieții. Rareori intră în intimitate sau chiar opresc complet acest gest. Femeia este la menopauză și suferă de depresie, în timp ce bărbatul, dimpotrivă, se trezește la “a doua tinerețe.”

Sfat:  Amintiți-vă toate lucrurile bune care s-au întâmplat de-a lungul anilor căsniciei voastre.


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts