Familia si masa

Ceremonialul meselor de altădată


E lesne de înțeles că în vremurile îndepărtate, la cei mai înstăriți, mesele nu erau luate la întâmplare, ci exista un adevărat ceremonial, mai ales în ceea ce privește prânzul. Iată cum se mânca pe vremuri.

Cafea și șerbet cu apă rece pentru invitați

Astfel, micul dejun care purta denumirea de zacuscă era servit în jurul orei 10.00, pentru prânz membrii familiei se strângeau pe la orele 14.00-15.00 iar masa de seara se așeza la ora 22.00. Când existau invitați, aceștia se întrețineau cu gazda într-o cameră specială unde erau serviți cu vodcă, cafea, șerbet și apă rece, iar înainte de a se așeza la masă aceștia își spălau mâinile în “ligheane turceşti, de aramă spoită, cu capace găurite, lucrate cu multă artă şi aduse special din oraşul Serai din Bosnia”.

Dacă musafirul nu gusta din toate cele aduse de gazdă, era considerat o ofensă gravă la adresa acestuia. Masa începea cu binecuvântarea peotului, care, după ce spunea Tatăl Nostru, înmuia o bucată de pâine în mâncare. După rugăciune, mesenii se închinau în semn de mulțumire și se așezau la masă, capul mesei fiind întotdeauna rezervat gazdei.

Oaspeții erau serviți cu pilaf cu găină

Stăpânul casei era cel care gusta primul din vin, apoi toți invitații beau cu același pahar, care trecea din mână în mână. După terminarea mesei, musafirii se reîntorceau în camera în care serviseră votca și șerbeturile pentru a se spăla din nou pe mâini, apoi se delectau cu o cafea și fumau narghilea. Primul care se retrăgea pentru siestă era stăpânul casei, apoi invitații plecau la casele lor, nu înainte de a mulțumi pentru tot ce au primit.

Printre preparatele cu care se delectau atât oaspeții cât și cei ai casei se număra pilaful cu găină, supa de varză, ciorbe de tot felul, afumături, friptură la frigare, mâncăruri de vânat (căprioară sau prepeliță), preparate pescărești, cataifuri, baclavele și plăcintele cu răvașe pe care erau scrise texte haioase, care făceau deliciul celor prezenți.

Felicia Iederă


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts