Christopher Columb

Christopher Columb: erou sau răufăcător?


Să fi fost oare Christopher Columb un navigator talentat sau un aventurier nepăsător?

Iată câteva lucruri de luat în considerare.

Atăzi discutăm despre un aspect care ar putea răsturna orice idee din mintea noastră. În timp ce numeroase manuale l-au prezentat pe Christopher Columb ca fiind faimosul explorator italian, care a descoperit America, istoria a pictat o imagine mult mai complicată. A fost omul din Genova un explorator curajos sau un invadator lacom?

Un navigator talentat sau un aventurier nepăsător?

Iată câteva lucruri de luat în considerare. data viitoare când auziți pe cineva spunând : “În 1492, Columbu a navigat pe oceanul albastru…”

Columb nu a descoperit niciodată America

Chiar dacă trebuia să trecem cu vederea faptul că milioane de oameni trăiau deja în America, adevărul este că Columb nu a pus niciodată piciorul pe țărmurile americane. De fapt, 12 octombrie marchează ziua sosirii sale în Bahamas. El a ajuns în Cuba, Haiti și Republica Dominicană și a explorat coastele din America Centrală și de Sud. El nu a arborat niciodată un drapel spaniol în America de Nord. Leif Eriksson este primul european recunoscut că ar fi navigat în America de Nord, după ce a ajuns în Canada cu 500 de ani înainte ca Columb să plece spre vest.

… dar călătoria lui nu a fost mai puțin curajoasă

Poate că el nu a ajuns în Asia, așa cum era planificat, dar la vârsta de 41 de ani, el a sfidat pesimiștii din Europa și a condus patru călătorii de-a lungul unui ocean necunoscut, pe un vas din lemn, care nu a fost proiectat să suporte apele acerbe ale Atlanticului.

Lumea credea deja că pământul este rotund

Până în anul 1492, cei mai mulți europeni știau deja că pământul este rotund. De fapt, a fost o idee stabilită de grecii antici, în secolul al V-lea î.Hr. Contrar mitului popular, Columb nu dorea să dovedească faptul că Pământul era rotund, ci mai degrabă, că era posibil să navigheze în jurul lui, o călătorie explorată subestimată drastic.

El a avut un contract lucrativ cu spaniolii

Christopher Columb a câștigat bogăția și puterea semnificativă din timpul voiajului său, prin intermediul termenilor negociați cu regele Ferdinand și Regina Isabella, din Spania. Contractul său cu monarhii, numit The Capitulations of Santa Fe, l-a numit pe Columb, amiralul, viceregele și guvernatorul oricărei țări pe care a descoperit-o.

El a înrobit și a mutilat oameni

Când Columb a pus piciorul pe Hispaniola, el a întâlnit o populație de oameni numiți Taino. Un grup prietenos, care comercializau de bună voie bijuterii, animalele și bunuri. “Ei erau foarte bine construiți, cu corpuri foarte atletice și fețe foarte frumoase”, a scris Columb în jurnalul său. “Ei nu poartă arme… Ei ar trebui să fie slujitori buni”. Nativii au fost în curând forțați să devină sclavi și pedepsiți cu pierderea unui membru sau a vieții, dacă nu adunau suficient aur (o porțiune din care i s-a permis lui Columb să păstreze pentru el însuși). Între tratamentul brutal al Europei și bolile infecțioase, populația Taino a fost decimată.

A fost arestat de guvernul spaniol

În anul 1499, monarhii spanioli s-au avântat la maltratarea coloniștilor spanioli din Hispaniola. Columb, care era guvernator al teritoriului, a fost arestat, legat și trimis înapoi în Spania. Deși unele acuzații ar fi putut fi făcute de dușmanii săi politici, Columb a recunoscut în fața regelui Ferdinand și a Reginei Isabella că multe dintre acuzații erau adevărate. Columbus a fost privat de titlul de guvernator.

Mai multe țări europene l-au respins pe Columb

Timp de aproape un deceniu, Columb a făcut lobby în fața monarhilor europeni pentru a-i finanța căutarea costisitoare, pentru a descoperi o rută maritimă spre vest, în Asia. În anul 1484 a încercat, fără succes, să obțină sprijinul regelui Ioan al II-lea din Portugalia, ai cărui experți credeau că Columb a subestimat cât de departe va trebui să navigheze. Trei ani mai târziu, a apelat la regele Henric al VII-lea al Angliei și la regele Charles al VIII-lea al Franței, dar a fost din nou refuzat. El a fost chiar respins inițial de Spania în anul 1486, dar monarhii spanioli s-au răzgândit și, în cele din urmă, au acceptat să-și finanțeze călătoria.

Bun sau rău, Columb a creat o punte între lumea veche și cea nouă

Călătoriile lui Columb au permis schimbul de plante, animale, culturi, idei (și, da, boli) între emisferele occidentale și cele estice. Odată ce europenii au reușit să ajungă în aproape toate părțile lumii, a început o nouă eră modernă, transformând lumea pentru totdeauna.


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns