citate Marcus Aurelius

Citatele demne ale lui Marcus Aurelius îți vor bătătorii calea vieții!


Prestigiul împăratului roman Marcus Aurelius a rămas imens, indiferent de trecerea timpului. Iată cum l-a descris cel mai de seamă istoric al Romei, E. Gibbon, “Viaţa lui a fost cel mai nobil comentariu la preceptele lui Zenon. A fost sever cu sine, indulgent cu imprefecţiunile altora, drept şi benefic pentru întreaga omenire”.

Ei bine, dacă asta se spune despre Marcus Aurelius, ne dorim să îi citim citatele!

„N-ar trebui să te temi de moarte, ci mai degrabă că n-ai început încă să trăieşti.”

„Nu lăsa viitorul să-ţi strice liniştea. Dacă va fi nevoie, îl vei înfrunta cu aceleaşi arme ale raţiunii cu care lupţi astăzi împotriva prezentului.”

„Omul e făcut să trăiască între oameni. Prin urmare, ori îi educi, ori îi suporți.”

„Ori de câte ori te trezești dimineața, gândește-te la privilegiul de a fi în viață, de a putea gândi, iubi și de a te putea bucura.”

„Înţelegeţi că oamenii există pentru a se ajuta unii pe alţii.”

„Fiţi conştienţi de umilinţa celorlalţi.”

„Realizaţi că multe greşeli sunt rezultatul ignoranţei.”

„Ceea ce auzi e o opinie, nu adevărul. Ceea ce vezi e o perspectivă, nu realitatea.”

„Nu-ți irosi partea rămasă din viață făcându-ți idei asupra situației sau faptelor celorlalți, de vreme ce nu faci aceasta în vederea interesului comun. Căci te împiedici astfel să îndeplinești altă treabă, vreau să spun imaginându-ți ce și din ce cauză face ceva unul sau altul, ce spune, ce își dorește, ce uneltește și câte altele de acest fel te determină să te îndepărtezi de atenția pe care trebuie să o acorzi propriei tale părți conducătoare a sufletului. Așadar, în înlănțuirea reprezentărilor, este nevoie să evităm ceea ce este la voia întâmplării și fără rost și, pe cât posibil, ceea ce este indiscret și dăunător”.

„Micul meșteșug pe care l-ai învățat iubește-l și bazează-te pe el. Petrece-ți restul vieții ca un om care a încredințat, cu tot sufletul, zeilor toate bunurile sale și care nu se face nici tiranul, nici sclavul altui om”.


About the author

Maya O.

View all posts

Lasă un răspuns