citate Platon

Citatele pline de înțelepciune ale lui Platon


Numele adevărat a lui Platon este Aristokeles. A fost numit Platon datotită chipului său viguros. Descendent dintr-o familie nobilă, după mamă înrudit cu Solon şi după tată din neamul regesc al codrizilor, Platon a primit o educaţie aleasă.

Este considerat figura pivotantă pentru dezvoltarea filosofiei, în special a tradiției occidentale. Spre deosebire de ceilalți filosofi contemporani, întreaga operă a lui Platon se presupune că a supraviețuit intactă pentru mai bine de 2500 de ani.

Deci, să-i citim cuvintele pline de înțelepciune!

„Curajul înseamnă să știi de ce anume să nu-ți fie frică.”

„Căutând binele altora, îl găsim pe al nostru.”

„Nu descuraja niciodată pe cineva care progresează, indiferent cât de încet o face.”

„Putem să-i iertăm pe copiii care se tem de întuneric, dar adevărata tragedie este a adulților care se tem de lumină.”

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.”

„Acela care vrea să pedepsească în mod judicios, nu pedepseşte din pricina faptei rele care este un lucru trecut, căci nu s-ar putea face ca ceea ce s-a săvârşit să nu se fi săvârşit, ci pedepseşte în vederea viitorului, pentru ca vinovatul să nu mai cadă în greşeală şi pentru ca pedeapsa lui să-i înfrâneze pe ceilalţi.”

„Oare, nu există împrejurări în care minciuna în vorbe să-şi piardă caracterul urât, pentru că a devenit folositoare?”

„Indiferent de legile sale, niciun oraş nu poate trăi în pace dacă cetaţenii lui nu fac decât să petreacă, să bea şi să se istovească în grijile dragostei.”

„Omenirea nu va scapa niciodată de necazuri până când iubitorii înţelepciunii nu vor ajunge la frâiele puterii politice, sau până când deţinătorii puterii nu vor deveni iubitori ai înţelepciunii.”

„Calitatea unui trup depinde de calitatea hranei administrate, la fel calitatea minţii atârnă de hrana care îi este specifică ei.”


About the author

Maya O.

View all posts

Lasă un răspuns