Copilul tău este independent

Copilul este un oaspete în casa ta: hrănește-l, învață-l și lasă-l să plece…


”Copilul este un oaspete în casa ta: hrănește-l, învață-l și lasă-l să plece” – așa spune un proverb indian.

Deși pentru mulți părinți aceste cuvinte sunt motivul propice să devină nostalgici, trebuie totuși să conștientizeze că orice copil are nevoie să se descurce singur.

Cum facem asta? Prin a-l educa să nu ceară ajutorul părintelui pentru orice activitate, pe care ar trebui să o întreprindă singur.

  1. Învață-ți copilul ce înseamnă autodisciplina

Cum faci asta? Ia o foaie A4, îndoaie foaia pe jumătate și taie câteva găurele în partea de jos. În fiecare gaură obținută pune câte o listă cu activitățile zilei respective: spală-te pe dinți!, curăță-ți camera, mănâncă legume și așa mai departe. Astfel, copilul tău se va obișnui cu acest stil de viață. Când copilul îndeplinește activitățile, pune câte un văzut pe verso.

  1. Învață-ți copilul să țină foarfeca

Pentru a evita micile accidentări pe timpul utilizării acestui obiect, desenează-i copilului, pe degetul mare, un curcubeu și spune-i că mereu acesta trebuie să fie îndreptat spre el, atunci când folosește foarfeca.

  1. Cum să își lege șireturile

Probabil ți se pare o corvoadă să îți înveți copilul să își lege șireturile, însă încearcă să desenezi partea de sus, a pantofilor, pe un carton. Fă câteva găurele și bagă șireturile pe acolo, apoi exersați împreună. Îi va fi mult mai ușor.

  1. Cum citește ceasul

Am observat că există chiar și liceeni, care nu știu să citească ceasul, însă metoda aceasta nu poate da greș. Ia două farfurii de unică folosință. Pe una scrie cifrele care simbolizează minutele (0, 5, 10, 15, etc.) și pune-o sub a doua farfurie pe care scrie cifrele, de la 1 până la 12. În această farfurie, fă câteva tăieturi, fixează farfuriile împreună, cu ajutorul unei piuneze. Setează ora și minutarul, cu ajutorul a două bețe de înghețată, unul mai scurt și altul mai lung, apoi începeți să exersați.

  1. Strângerea jucăriilor mici

Piesele Lego îți dau bătăi de cap, știu, mai ales atunci când calci pe una dintre ele și simți durerea până în creier. Varianta cea mai simplă este să cumperi un covor special, dedicat jocului cu Lego, apoi, cu ajutorul unui făraș să iei toate piesele și să le pui în cutia lor. Poți cumpăra un covor cu modele, pe care să îi fie drag, copilului, să se joace. Astfel nu va mai fi tentat să le înșire prin toată casa.


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts

Lasă un răspuns