Criza vârstei

Criza sfertului de viață există cu adevărat…


20 de ani este pentru fiecare dintre noi o etapă importantă a vieții, o etapă când se pot face o mulțime de alegeri. Unii vor acorda prioritate carierei, alții vor prefera să călătorească.

La 20 de ani ne simțim încă tineri, dar realizăm că în curând vom avea 30, mai ales atunci când trecem de 25.

Apoi începem să ne întrebăm dacă vom găsi persoana potrivită, la ce vârstă vrem copii și dacă vom reuși să facem economii pentru a ne cumpăra o casă. Pe scurt, este o perioadă de îndoieli și de presiune activă.

Un studiu recent demonstrează existența a ceea ce se numește “criza sfertului de viață”. Și că este mult mai frecventă decât credem. Se vorbește și de faptul că două din trei persoane ar fi afectate.

Această criză existențială, în care ne punem la îndoială așteptările, visele și prioritățile, spune multe despre realitatea cu care trebuie să ne confruntăm.

Deci, dacă vă simțiți fără resurse/neajutorați în fața complexității lumii profesionale, să știți că sunteți departe de a fi singurii.

Datorăm această cercetare profesorului britanic Oliver Robinson, care a colectat date de pe LinkedIn pentru a schița un portret al unei generații care face parte din toate discuțiile, adică milenialii (generația Y-generația noului mileniu, cu vârste între 22 și 37 de ani).

“Nu este ușor să fii un adult tânăr în 2018. Piața locurilor de muncă este destul de inaccesibilă pentru majoritatea dintre ei, prețurile la închirieri și la locuințe sunt mari.

Există, de asemenea, o contradicție foarte puternică între toate lucrurile ce trebuie făcute”, cel puțin o dată în viață, și presiunile mai rezonabile care te împing să fii liniștit și fericiț”, spune Oliver Robinson pentru magazinul Inrocks.

De fapt, ne întrebăm cine suntem și ce vrem să devenim…

Cu această criză ne-am putea confrunta cel mai adesea pe la vârsta de 26 de ani și ar dura nu mai puțin de 11 luni. Dar, așa cum explică profesorul Robinson, criza existențială ar putea fi foarte benefică, deoarece ne permite să reflectăm asupra priorităților și să devenim mai împliniți, mai maturi.

În același timp, este dificil de trăit, deoarece poate duce la anxietate și depresie…

“În această etapă vieții unii decid să meargă în jurul lumii, să renunțe la fumat sau să deschidă un restaurant pe plajă. Cât despre 43% dintre cei cu vârste între 25 și 33 de ani spun că nu sunt siguri ce vor facă cu viața și cariera lor, iar 30% dintre ei consideră că nu au călătorit suficient în viața lor.”

Trăim într-o lume în care posibilitățile de a alege ce vrem să facem sunt nesfârșite. În principiu, dacă decidem să ne ascultăm inima și să acordăm prioritate fericirii, nu putem greși, nu ne putem înșela.

Un articol de Ileana Mlădinoiu


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts