Ce este egoismul

Cum îți afectează egoismul întreaga viață!


Dacă ne-am propus să descoperim comportamente egoiste, atât la noi cât și la cei din jur, iată câteva aspecte de mare ajutor pe care ar fi bine să le luăm în seamă.

Astfel, un egoist:

1.Nu vrea să-și arate vulnerabilitățile

Un motiv frecvent și egoist pentru a nu-ți ajuta aproapele este teama de a-ți arăta o anumită fragilitate și de a sublinia faptul că gestul nu prea folosește.

Egoistul crede că, pentru a ajuta o persoană care are nevoie, este necesar să-și dezvăluie părțile vulnerabile de care celălalt s-ar folosi în anumite împrejurări.

Toți oamenii au vulnerabilități , ba chiar sunt necesare pentru a învăța și a evolua.

2.Nu acceptă critici constructive

Persoana egoistă are credința că oamenii din jurul ei încearcă să-i subabrecieze munca și potențialul.

În acest fel, ea tinde să nu recunoască criticile constructive. Adesea le sfidează cu ironie și este foarte greu să o facem să recunoască greșelile.

3.Consideră că merită totul

O ființă egoistă poate crede că succesul va fi întotdeauna de partea ei, fără nici un motiv, indiferent de cât de mulți oameni doresc să reușească în viață. Vrea ca orice face să fie evaluat și considerat drept succes.

4.Nu-i ascultă pe cei care nu le împărtășesc părerile

Persoanele egoiste îi văd pe oamenii maturi și inteligenți ca dușmani, deoarece aceștia sunt capabili să respecte și să asculte opiniile altora.

A asculta și a învăța de la ceilalți este o ocazie bună de a ne lărgi orizonturile și de a crește permanent.

Iată de ce este bine să alegem persoanele cu care dorim să comunicăm și nu să întoarcem spatele lumii.

5.Îi critică pe ceilalți pe la spate

Egoistul preferă să critice pe alții pe la spate. Practic, se teme că nu va avea dreptate și astfel prefer să se distanțeze încât realitatea să nu-l poată afecta.

De exemplu, egoistul vrea să creadă că toți oamenii care sunt săraci sunt așa pentru că nu vor să muncească și preferă să trăiască pe stradă sau pentru că nu au suficientă voință de a se forma într-un anumit domeniu.

Susținând acest tip de argument, el se separa mental de oamenii care trăiesc în condiții precare, respingând ideea că într-o zi se poate întâmpla același lucru cu el.
În cele din urmă, îi este frică să-și piardă “palatul de sticlă”.

7.Se teme de riscuri

Persoana egoistă nu are experiența eșecurilor pentru că nu se expune niciodată la aceste trăiri.

Pe de altă parte, nu ezită să critice aspru când nu obține ceea ce dorește. Acestea sunt primele persoane care vă vor spune că au văzut lucruri întâmplate în avans.

Concluzionând, s-ar putea să fi fost martorii multora dintre comportamentele personale descrise mai sus și când vă veți da seama că nu vă asumați responsabilitatea pentru acțiunile voastre, începeți să vă schimbați și să vedeți lumina maturității.

Atunci realizați răul pe care l-ați făcut și pe care îl faceți oamenilor care vă iubesc.

Atunci începeți să creșteți și să vă asumați riscuri. Și tot ce s-a spus înainte începe să se schimbe pozitiv și să înflorească ca într-o viață nouă.

Nu mai fiți egoiști și dăruiți dragoste vieții și oamenilor din jurul vostru!

Un articol de Ileana Mlădinoiu


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts