Leonardo da Vinci schimba viata

Cum ți-a schimbat Leonardo Da Vinci viața


În timp ce mulți încearcă să nu ia în calcul talentul oamenilor în știință sau artă, Leonardo da Vinci credea că cele două se influențează reciproc. Studiile sale științifice i-au permis să descrie lumea în moduri profund naturaliste, în timp ce a deschis noi căi de a privi și de a gândi cu privire la această lume. Pentru Da Vinci, lucrarea interioară a unei mașinării a fost la fel de importantă ca și zâmbetul Mona Lisei.

De la desenul anatomic, la cavalerii robotizați, iată câteva moduri în care da Vinci a schimbat lumea și chiar pe tine.

El ne-a ajutat să înțelegem mai bine corpul uman

Obsesia lui Da Vinci asupra anatomiei a început de la o vârstă fragedă, ca parte a uceniciei sale cu unul dintre cei mai importanți artiști din Florența, Andrea del Verrocchio. În curând, elevul îl depășise pe maestru, iar da Vinci desenează și pictează reprezentări uimitoare ale corpului uman.

Pentru a realiza acest lucru, da Vinci și-a umplut caietul de notițe cu studii ale mușchilor și ale tendoanelor. El a disecat zeci de cadavre pentru a crea desene detaliate ale scheletelor, craniilor și oaselor. El a studiat, de asemenea, fiziologia, făcând mulaje din ceară ale creierului și inimii pentru a înțelege mai bine cum fluxul sangvin trece prin sistemul vascular și creează unele dintre primele desene ale organelor umane, inclusiv apendicele, organele reproducătoare și plămânii.

Mai târziu, în cariera sa, da Vinci a aplicat aceste învățăminte la una dintre cele mai cunoscute opere. Desenul său de “om vitruvian” este un model al corpului uman în proporție perfectă. Lucrarea a fost inspirată de la un arhitect roman care, asemenea lui da Vinci, a crezut că proporționalitatea găsită în om ar trebui să fie aplicată și la proiectarea și construcția clădirilor.

El a prevăzut zborul

Cu mai mult de 400 de ani înainte ca frații Wright să fi zburat la Kitty Hawk, da Vinci a inventat modalități de a duce omul spre cer.

El a proiectat una dintre primele parașute, dintr-o piramidă făcută din stâlpi din lemn și acoperită cu pânză, pentru a încetini coborârea spre pământ. El a ajutat oamenii să sară de la orice înălțime, fără să fie răniți. A durat aproape trei secole pentru ca altcineva să construiască prima parașută, practic.

Nu numai anatomia și fiziologia umană au fost inspirate de Da Vinci.

El a folosit studiul profund al păsărilor și liliecilor pentru a crea o mașină care zboară, Ornithopter, în care o persoană ar fi legată într-un set de aripi din lemn. Da Vinci nu a construit niciodată un model practic.

Da Vinci a scris studii aprofundate cu privire la problema gravitației pentru zborul uman. El a lăsat în urmă modele pentru mai multe planoare umane, iar lucrarea sa a influențat studiul aerodinamicii, mai târziu. O modalitate prin care Da Vinci a încercat să rezolve problema a fost prin intermediul aerului comprimat. Designul său pentru un “șurub aerian”, predecesorul elicopterului de astăzi, a fost menit să obțină o ridicare cu rotirea unui suport, alimentat de două persoane care rulau pe o platformă rotativă.

Da Vinci a desenat și o serie de arme pe care le putem observa în zilele noastre

Una dintre cele mai mari pasiuni ale lui da Vinci a fost ingineria militară. A lucrat pentru mai mulți lideri, creând poduri, fortificații și arme.

Deși el a scris despre disprețul său față de ororile războiului, desenele sale includ prima mitralieră. Cunoscută sub numele de “mitraliera cu 33 de țevi”, a avut trei rânduri de 11 muschete, fiecare muschetă fiind îndreptată într-o altă direcție.

Citește câteva citate ale lui Leonardo da Vinci

Desenul lui Da Vinci pentru un vehicul blindat a stat la baza tancurile de război. Era format dintr-un vagon acoperit cu metale, pe o platformă rotativă care putea fi alimentată de forța umană. Da Vinci a asociat interesele militare cu cele științifice, creând un desen al unui cavaler robotizat, acționat de unelte și cabluri. Un model de lucru care utilizează desenul lui da Vinci a fost construit în 2002, de către NASA.

Deci, ne-a schimbat sau nu Da Vinci viața?


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns