Semne ale depresiei

Cuvintele care semnalează că ești în depresie și pe care nu ar trebui să le ignori!


“Fiecare om are suferințele lui secrete, pe care lumea nu le știe; și de multe ori numim un om rece atunci când este doar trist “.

 –  Henry Wadsworth Longfellow

Depresia este o boală mentală oribilă, care poate schimba complet o persoană.

Adesea poate fi dificil de observat, deoarece bolnavii își ascund bine luptele. Deși cineva nu vă poate spune despre chinul care se petrece în interiorul minții sale, există câteva moduri în care puteți spune dacă cineva din jurul vostru suferă de depresie.

Persoanele cu această boală psihică folosesc adesea cuvinte sau fraze subtile, care arată că ceva ar putea fi în neregulă. Pentru a vă ajuta să le vedeți, iată câteva fraze care ar putea semnala depresia și pe care nu ar trebui să le ignorați.

1. “Sunt doar obosit”

De cele mai multe ori, atunci când cineva are depresie, nu vrea ca nimeni să afle despre asta.  Când oamenii sunt depresivi, vor găsi adesea scuze pentru starea lor de spirit scăzută, cum ar fi oboseala sau boala.

2. “Ar trebui să fiu …”

Ei se simt inutili. În loc să se concentreze pe realizările și calitățile lor, se concentrează în principal pe ceea ce ar trebui să facă. Ei simt în mod constant că trebuie să fie mai buni, mai inteligenți și mai capabili. În mintea lor, ei “ar trebui să fie” tot ceea ce nu sunt.

3. “Este vina mea”

Vinovăția asupra conștiinței, ca rugina fierului, îi defăimează și îi consumă, îi  îngenunchează și creează o stare de boală, ajungând să mănânce, asemeni ruginei, substanța metalului.

O minte depresivă este construită cu vină și sentimente de nevrednicie. Indiferent ce se întâmplă în jurul lui, cineva care suferă de depresie va găsi o modalitate de a se învinovăți. Chiar dacă ceea ce s-a întâmplat nu are nimic de-a face cu el, va crede că se datorează unor lucruri pe care le-a spus, le-a făcut sau nu le-a făcut.

4. “Nu pot …”

În minte își spun constant că nu sunt suficient de buni pentru a face ceea ce oricine poate. Ei simt că sunt incapabili să facă ceva corect. Îi vei auzi de multe ori spunând că nu pot face ceva sau că nu sunt destul de buni să facă ceva. În mod similar, uneori simt că nu sunt destul de puternici din punct de vedere mental. Ei simt că nu pot continua cu viața.

Am auzit depresia denumită “ucigașul tăcut” și nu am auzit niciodată ceva mai adevărat. Tendința de a-și ascunde sentimentele, poate fi în detrimentul unei persoane cu această boală. Îi oprește să primească ajutorul și sprijinul de care au nevoie, cu disperare. Dacă puteți observa semnele subtile în modul în care vorbesc, puteți face tot ce este mai bine pentru a-i ajuta.

Oricine ar putea suferi de depresie, fără ca tu să știi vreodată despre acest aspect.

Împărtășește acest articol cu prietenii și familia, pentru a-i ajuta să vă arate când au nevoie de sprijin.


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts

Lasă un răspuns