Dacă îți sunt cunoscute aceste 5 lucruri, ești mai predispus să suferi de anxietate


S-a demonstrat de-a lungul timpului că experiențele din copilărie ne afectează de-a lungul întregii vieți. Ele devin un factor care provoacă anxietatea deja la la vârsta adultă. Evident că nu toți cei care au experimentat anxietate în copilărie vor dezvolta anxietate sau alte tulburări la vârsta adultă.

Cu toate acestea, traumele din copilărie cresc riscul de a dezvolta probleme psihologice. Dacă vei cunoaște cum experiențele din trecut îți pot afecta viitorul, vei putea înțelege când să fii mai atent la ceea ce trăiești și simți și când să cauți ajutor. Există mai mulți factori care pot declanșa anxietatea.

Ai fost victima unei agresiuni

Un studiu a constatat că persoanele care au fost agresate în copilărie adesea au dezvoltat anumite tulburări mentale în adolescență. La fel și persoanele care au agresat pe alții în copilărie. O posibilă consecință a acestui tip de relație este, pentru ambele părți, apariția anxietății, depresiei, panicii, ș.a.

Nu toate victimile s-au confruntat cu probleme similare, dar este demn de remarcat faptul că atât cei care au folosit violența, cât și cei care au experimentat-o au mai multe șanse să treacă prin experiențe și stări neplăcute.

Părinți anxioși și neliniștiți

Dacă părinții s-au confruntat cu stări de anxietate crescută, acest lucru crește riscul la copii de a dezvolta o tulburare similară. Dacă copiii sunt martori la stări de anxietate din partea adulților, acest lucru îi poate afecta.

Există cercetări care arată că copiii părinților anxioși au mult mai multe șanse să experimenteze aceleași condiții când vor deveni adulți. Deși anxietatea părinților tăi nu te afectează tot timpul, există totuși posibilitatea ți se întâmple, așa că acest lucru nu este de ignorat.

Nu ai avut șanse să riști

În copilărie nu ai riscat niciodată să te joci cu prietenii în copilărie? Părinții tăi se temeau că te-ai putea răni? Acest lucru la fel ar putea duce la stări de anxietate. Dintotdeauna s-a demonstrat că riscurile pot ajuta oamenii să învețe să facă față situațiilor periculoase. În absența oricărei experiențe de acest gen, orice situație întâlnită în cale îți va provoca stări de anxietate.

Lipsa dragostei suficiente

Dacă ai crescut într-o familie care nu ți-a oferit destulă dragoste, probabil te-a afectat mult mai mult decât crezi. Cercetările confirmă că adulții, cărora le lipsea grija și dragostea părintească în copilărie, sunt mai predispuși să aibă stări de anxietate și depresie decât cei care au avut părinți iubitori.

Situațiile stresante din copilărie

Psihologii observă că stresul experimentat pe o perioadă mai mare de timp duce la stări de anxietate. Dacă în copilărie ai trăit în stres, în viața de adult vei fi mult mai predispus la tulburări de anxietate.

Sursa: devorbacutine


About the author

Maya O.

View all posts