cutia pandorei

De ce apelăm des la expresia “s-a deschis Cutia Pandorei?”


Expresia Cutia Pandorei, la care se fac frecvente aluzii, spre a desemna o sursă de nenorociri mascată de aparențe atrăgătoare, vine din mitologia greacă.

Pandora a fost prima femeie din lume modelată de Hefaistos, însuflețită de Athena și înzestrată de alți zei cu toate darurile-de unde și numele ei de pân (tot) și doron (dar).

Iupiter, furios pe Prometeu că a furat focul din cer, a vrut să se răzbune. I-a trimis-o ca nevastă, cu o cutie care conținea toate relele și care avea să intre în istorie și literatură sub numele de cutia Pandorei.

Prometeu, bănuind că Iupiter îi întinde o capcană, a refuzat. În schimb, fratele său, Epimeteu, s-a lăsat ademenit; și când Pandora a deschis cutia, s-au revărsat toate relele din lume: boli, necazuri, ură, suferință etc.

Când a închis-o la loc-povestește Hesiod-era prea târziu. Nu mai rămăsese pe fundul cutiei decât speranța! A rămas însă altceva: expresia cutia Pandorei, care, așa cum am spus la început, desmnează o sursă de nenorociri mascate de aparențe atrăgătoare.

Un articol de Ileana Mlădinoiu


Loading...

About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *