Bucură-te de viață mai mult

De ce este atât de important să impresionezi mai puțin și să te bucuri de viață mai mult!


Societatea noastră este obsedată de atingerea scopurilor. A devenit dificil pentru noi chiar să citim o carte fără a atașa o orientare spre rezultat. Am uitat de ocazia de a ne bucura fără să încercăm să realizăm ceva, în același timp.

Când a fost ultima oară când ai mers pe jos?

Nu o plimbare care are o destinație, nu jogging, doar să te plimbi…

În versiunea confuză de astăzi a capitalismului târziu, societatea noastră a devenit obsedată de atingerea scopurilor. 

Așa cum a scris recent Tu-Huong Ha, a devenit dificil pentru noi chiar să citim o carte fără a o lega de rezultat.

Într-o lume plină de incertitudine, am uitat de ocazia de a ne bucura, fără a încerca să realizăm ceva în același timp.

Ceea ce s-a spus mai sus se referă la absolut tot, începând cu o plimbare de duminică și terminând cu o căutare creativă.

După cum a explicat scriitorul Elizabeth Gilbert la una dintre emisiunile radio din 2016, cultura noastră ne poate face să credem că acțiunile creative nu au sens, decât dacă ne conduc spre faimă, noroc sau recunoaștere.

De foarte multe ori renunțăm la aspirațiile noastre, dacă nu le putem îndeplini. Ni se pare că, dacă nu terminăm pictura cu acuarelă sau dacă nu mergem 10 km, pe jos, în vacanță, se va întâmpla ceva rău.

Prin urmare, mai bine nu începem o astfel de activitate.

În schimb, presupunem că dacă toate acestea vor fi terminate, atunci se va întâmpla ceva bun.

Dar, de regulă, rezultatul este întotdeauna neutru.

Valoarea tuturor angajamentelor noastre constă în timpul petrecut asupra lor, și nu în ceea ce ne va aștepta după finalizarea lor.

Nu încerc să spun că obiectivele sunt ineficiente în rolul de motivatori, iar oamenii care le stabilesc și le îndeplinesc nu se simt mulțumiți de acest lucru. În plus, în viața mea există multe obiective și nu există lipsă de ambiție,  dar, fiind cel care este obișnuit să își construiască personalitatea cu privire la împlinirea perfectă a oricărei sarcini, mi-am câștigat libertatea acceptând faptul că a face lucruri care îmi îmbunătățesc starea de spirit, este excelent pentru sensul vieții.

Este ca și cum te-ai opri din alergat, la jumătatea drumului, pentru a te bucura pe deplin de lumina care pătrunde printre ramurile copacilor…

O astfel de imparțialitate privind rezultatul este exact opusul modului în care majoritatea dintre noi se apropie de viața profesională și personală.

Oamenii trebuie să aibă grijă de munca, relațiile și consecințele întregii acțiuni pentru o anumită perioadă de timp. Într-adevăr, dezvoltarea anumitor abilități sau meșteșuguri poate aduce o satisfacție incredibilă în viața noastră.

Dar ceea ce nu trebuie să facem este să ne dovedim că orice ocupație va avea un rezultat măsurabil și cantitativ. Pentru a stăpâni ceramica, nu avem nevoie de ambiții, pentru a deveni un olar profesionist. În același mod, pentru a învăța cum să cântăm la chitară, nu trebuie să ne gândim că în două săptămâni avem o interpretare în fața publicului….

Putem face orice, fără a le da explicații celorlalți despre cât de mult am făcut sau nu am făcut.

După cum a spus recent antrenorul meu de yoga, piciorul tău poate ajunge la punctul dorit sau nu. Rezultatul nu contează, este important să încerci.


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts