ora fixata si sfertul academic

De ce este bine să respecți ora fixată și cuvântul dat!


Fără a face neapărat parte din vreun cod al bunelor maniere, ora fixată de comun acord pentru o întâlnire, un apel telefonic, un mesaj etc. se cere oblogatoriu respectată.

Este un semn de seriozitate, ca și de prețuire a ta, în primul rând, dar și a celui/celei cu care ai convenit-o. Atunci când e vorba de prezența într-un loc stabilit de comun acord este chiar indicată sosirea cu un sfert de oră mai devreme.

Apropos de aceste controversate 15 minute… 

nu știu cine a emis stupida expresie, care, culmea, a devenit consacrată- “sfertul academic.” Nu are niciodată, în niciun caz, măcar un punct de tangență cu mediul academic.

Dacă a fost lansată în derâdere, are un efect de bumerang. După părerea mea, ea aparține unui om cu importante lacune în educație sau unui leneș ce dorește, în zadar, să-și spele reputația.

În orice caz, nu poate fi vorba de seriozitate. Invocarea unor cauze a întârzierilor, de orice natură ar fi ele, nu scuză absolut de loc faptul. Dimpotrivă, descalifică persoana, iar dacă e cu repetiție, omul respectiv, cel puțin pentru mine, devine nefrecventabil.

Numai situațiile excepționale- accident, întâmplare gravă petrecută în familie, calamități pot fi înțelese și de iertat

Un cuvânt de onoare dat cuiva este curată obligație. Mai mult, l-aș defini ca datorie irevocabilă. Acel “parol” de odinioară, deși oarecum demonetizat astăzi, face trimitere fără echivoc către un …parolist.

Adică, spre o persoană, care, după ce cumpănește atent o situație și admite să-și pună chezășie cuvântul de onoare (de om, uneori) îl și respectă.

Nu e greu deloc…

A-ți ține ține promisiunea te califică în societate drept o persoană demnă de întreaga încredere, onestă,  pentru care onoarea și imaginea sa contează. Nu sunt atitudini de fațadă, lucruri seci, bagatele.

În țările dezvoltate din Occident sau Japonia, cu democrații de oțel, orice vorbă ce obligă un om devine lege nescrisă, iar la figurat valorează cât o uncie de aur pur.

Strângerea mâinilor (shake hands) și cuvântul- etalon “deal” (n.red.- târg, convenție) este echivalentul nu stiu câtor topuri de chitanțe, adeverințe, bonuri fiscale, note și facturi românești.

Cât de adevărată este expresia fostului premier britanic, Winston Churchill: “atitudinea este un mic detaliu care face o mare diferență”.

Așadar, respectarea orei fixate, ca și a cuvântului dat, sunt condiții primare, sine qua non, pe care un om ce ține la reputația și condiția sa trebuie să le acorde valoarea cuvenită.

Un articol de Dan Mlădinoiu


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns