De ce refuzăm să primim ajutor de la cei din jur?


Nu odată ni s-a întâmplat să fim în situații limită și să avem nevoie uriașă de ajutorul celor din jur, însă să refuzăm să-l primim. Știți oare care sunt motivele reale? Aflați din rândurile de mai jos.

Nu vrem să fim văzuți drept persoane slabe

Potrivit oamenilor de știință, un prim motiv pentru care nu vrem să primim ajutorul altora este acela că ne e frică să nu fim percepuți ca fiind niște persoanele slabe sau inferioare. Numai că ar trebui să ști că și oamenii puternici au nevoie să fie ajutați, de aceea părinții nu trebuie să arate copiilor o atitudine de iritare sau dispreț când le cer ajutorul.

Totodată, a recunoaște că avem nevoie de ajutor ne face să credem că depindem de alții, cu alte cuvinte că suntem vulnerabili. Iar această latură este în strânsă legătură cu încrederea pe care o avem în cei din jurul nostru.

Nu considerăm că merităm să fim ajutați

Când suntem copii și nu primim ajutorul pe care-l solicităm, de cele mai multe ori considerăm că nu am meritat acest lucru și continuăm să mergem pe acest gând și când devenim adulți. Un lucru total neadevărat, dar și un adevăr dureros care însă cu greu poate fi acceptat.

Un alt motiv pentru care refuzăm ajutorul este acela că nu vrem să ne îndatorăm cuiva, pentru că e posibil să vină o vreme când trebuie să ne plătim această datorie. În realitate însă, a recunoaște că avem nevoie de ajutor, e un act de onestitate față de propria noastră persoană.

Felicia Iederă


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts