Piesă Enecladus

Enceladus ar putea fi în acest moment cel mai bun loc unde se poate căuta viață extraterestră


În urma unei descoperiri ce aparține sondei Cassini a NASA care a zburat foarte aproape pentru a reuși să examineze această lună înghețată, Enceladus ar putea în acest moment cel mai bun loc unde se poate căuta viață extraterestră.

Ultima piesă dintr-un puzzle

În acest fel s-a arătat că mostre din apa care erupe la suprafaţa lunii indică existenţa tuturor condiţiilor necesare vieţii.

Potrivit oamenilor de știință, deși suprafața Enceladus este formată dintr-o gheață albă strălucitoare, aceasta nu este decât o cochilie, dedesubtul căreia se găsește un ocean enorm de apă lichidă care se scurge în spaţiu printr-o serie de fisuri aflate la polul sudic.

Rezultatele indică faptul că pe fundul oceanului există fose cu lichid fierbinte, locuri care pe Pământ dispun de toţi nutrienţii şi de energia necesare pentru a susţine viaţa microorganismelor şi a unei serii de animale complexe, precum creveţii sau crabii.

De aceea, experții sunt de părere că această descoperire reprezintă „ultima piesă dintr-un puzzle” care dovedeşte că viaţa este posibilă pe Enceladus. Enceladus, al şaselea satelit ca mărime al planetei Saturn, care a fost descoperit în 1789 de astronomul britanic William Herschel are un diametru de aproximativ 500 de kilometri şi se află la o distanţă de aproximativ 1,2 miliarde de kilometri faţă de Terra.

De asemenea, oamenii de știință cred că Venus şi Marte au fost şi ele cândva lumi oceanice, însă gazele cu efect de seră şi atmosferele lor vulnerabile au făcut ca aceste două planete să îşi piardă la un moment oceanele.

Felicia Iederă


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts