Codexul vechi al României

Există un manuscris românesc, vechi de 4 secole, care prevestește evenimentele politice până în anul 2048…


Se pare că țara noastră are o mare comoară, un manuscris în care apar diferite texte divinatorii și de prevestire.

Acest manuscris, deslușitor de zodii, considerat deosebit de periculos de către biserică, a fost interzis în perioada comunismului.

În urmă cu 399 de ani, un preot din Brașov a copiat de mână zeci de pagini dintr-o carte sârbească, spre folosul celor care n-aveau acces la scrieri tipărite.

Nu era o carte bisericească, ci tocmai manuscrisul, numit Codex Neagoeanus.

Astfel, „Rujdeniţa“, cum a numit-o  Popa Ion, a fost primul horoscop medieval al românilor şi a avut o circulație mai mare decât oricare altă carte a vremii.

În câțiva ani, lucrarea de astrologie a ajuns în tipografii şi a fost numită „Gromovnic“. Ea venea în întâmpinarea oamenilor simpli, curioși de ceea ce le rezervă astrele la naștere.

În aceste gromovnice se găsesc tabele, în care apare chiar și buletinul meteo, până în anul 2048.

Sub forma limbajului arhaic românesc, se găsesc previziuni legate de destinul fiecăruia, dar şi al ţării, anii rodnici şi cei secetoși sau „întâmplările omenești“.

Codex Neagoeanus vorbește și despre vremurile contemporane.

Textul „Rujdeniţei lui Ion Românul“ apare între paginile 137-141 ale Codexului.

„Textul este scris cu cerneală neagră spălăcită; numele lunilor cu cerneală roşie. În cuprinsul fiecărei luni, materia capitolului este grupată în 2 paragrafe distincte: primul, conținând prezicerile privitoare la soarta băieților; al doilea, prevederile privitoare la viitorul fetelor“, precizează N. Cartojan.

Chiar și domnitorii îşi citeau destinul

Astrologul Constantinescu Armand notează că însuşi domnitorul Constantin Brâncoveanu consulta un calendar astrologic „şi făcea însemnări pe marginea filelor, aprobând sau infirmând prezicerile lui Ion Românul, întocmai ca ţarul Petru cel Mare al Rusiei, care avea preocupări similare“.

Portretul marelui gânditor creştin Petre Ţuţea – „Am apărat interesele României în mod eroic, nu diplomatic. Prin iubire şi suferinţă.”


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts

Lasă un răspuns