vechea filozofie zen

Fii în echilibru cu vechea filosofie Zen! Afirmații care ajută orice om!


Ce este vechea filosofie Zen? Zen este o ramură filosofică a budismului, apărută în China în secolul VI, care poate fi descrisă asemeni perceperii lumii în scopul iluminării spirituale.

Dacă vrei să deții acest echilibru, trebuie să urmezi principiile acestei filosofii! Iată care sunt ele:

„Până vei atinge iluminarea, taie lemne, cară apă. 
După ce vei atinge iluminarea, taie lemne, cară apă.”

Iluminarea durează atât cât durează viața unui om, dar nu o considera a fi un concurs, la finalul căruia ai putea primi vreo medalie. Nu, iluminarea are alt scop. Iluminarea te implică pe tine și de aceea în căutarea iluminării trebuie să muncești, adică să tai lemne, să cari apă și să nu te oprești niciodată din a cerceta viața. Esența budismului nu constă în primirea vreunei ofrande pentru faptele făcute, budismul reprezintă însuși fapta ta.

„Stai liniștit și nu face nimic. Va veni primăvara și iarba va crește singură.”

Zen mizează pe principiul contemplării, căci viața este minunată și fără acțiuni permanente. Valoarea vieții este constituită din flori, copaci, nori, apă, iar abilitatea de contemplare este mult mai practică decât crezi. Într-un ritm calm este mai ușor să iei o decizie corectă.

„Dacă mergi, pur și simplu mergi. Dacă stai, pur și simplu stai.
 Dar orice ai face, nu sta la îndoială.”

Cum ritmul modern este foarte intens, ne vine greu să acceptăm acest sfat, însă dacă nu îl vom aplica cât mai curând în viețile noastre, vom avea cu siguranță de suferit.

Nu încerca să fii peste tot în același timp, ne spune filosofia Zen veche, bucură-te de ceea ce ai, aici și acum.

„Dacă ți-e foame, mănâncă orez. Când ai obosit, închide ochii. 
Proștii pot râde de tine, dar înțelepții te vor înțelege.”

Mulți oameni încearcă să complice locrurile și se concentrează prea mult asupra dorințelor altora. Viața va deveni mult mai simplă, dacă vei începe să te comporți corespunzător. Lasă dubiile și analizarea inutilă, pur și simplu fă ceea ce ai de făcut și viața va deveni mult mai frumoasă.


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns