Proprietatile gutuilor

Gutuile, când le culegem și cum le păstrăm…


Gutuile sunt pline de vitamine, fie că vorbim despre forma lor crudă, coaptă, uscată sau fiartă. Gutuile își păstrează proprietățile oricum le-am consuma.

Grecii le considerau fructe magice și le numeau ”merele de aur”, iar specialiștii din zilele noastre, confirmă faptul că gutuile au cu adevărat putere tămăduitoare, asupra mai multor boli.

Dacă suferi de boli cardiace, pulmonare și hepatice, consumă gutui.

Datorită conținutului mare de vitamine A, B, C și PP, precum și a sărurilor minerale, gutuile întăresc sistemul imunitar și combat anemia.

De asemenea, gutuile sunt adevărate pansamente pentru durerile de stomac și colite, iar substanțele astringente ajută la menținerea bunei funcționări a pancreasului.

Acum, să vedem când se culeg gutuile și cum se păstrează.

Sfârșitul lunii octombrie este perioada propice pentru a culege sau pentru a cumpăra gutui. Alege fructe sănătoase, fără pete și mucegai, pentru a le păstra crude și peste iarnă.

Cât timp putem păstra gutuile, în stare bună

Ele pot fi păstrate aproape toată iarna, în stare bună, dacă respecți câteva mici secrete:

Păstrează gutuile în lădițe, unele lângă altele, învelite în hârtie cerată sau hârtie de copt;

Nu pune gutuile unele peste altele, ca să nu mucegăiască;

Pune-le într-un loc bine aerisit, răcoros, unde intră lumina filtrată, iar umezeala este potrivită;

Păstrează-le în cămară, într-un balcon închis, ferit de ger.

Vezi și cei mai sănătoși sâmburi de fructe și beneficiile acestora pentru organism!


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts

Lasă un răspuns