Vulcanii Noroioși

Incredibila legendă a Vulcanilor Noroioși!


Ori de câte ori drumurile vă vor duce în județul Buzău, nu uitați să faceți o vizită la Vulcanii Noroioși! Odată ce veți ajunge acolo, veți vedea ceva unic în Europa! Iată incredibila legendă a acestora…

Singurii vulcani miniaturali din Europa

La aproximativ 30 km de Buzău, Vulcanii Noroioși sunt singurii miniaturali din Europa. Formați prin erupția gazelor naturale venite de la adâncimi de peste 3000 de metri, aceștia nu emană lavă fierbinte, ci un noroi sendimentar foarte rece, lucru care le sporește aerul straniu și importanța.

De altfel, în lume se cunosc în jur de 1000 de astfel de fenomene, dar în România aceștia sunt singurii care ne fascinează. Chiar dacă se află în zona Buzăului de mii ani, Vulcanilor Noroioși li s-a acordat atenția binemeritată începând cu anul 1867, când au fost descoperit de un francez care căuta petrol. În anul 1924,Vulcanii Noroioși au fost declarați rezervație naturală.

Legenda spune că…

Acum 400 de ani, pe locul unde se află acum Vulcanii Noroioși se spune că ar fi trăit doamna Neaga, soția domnitorului Mihnea Turcitul. Aceasta a locuit pe aceste meleaguri, după moartea soțului său, cu cei patru copii, trei fete și un băiat.

Asupra acestor meleaguri s-a abătut însă o mare nenorocire, odată cu venirea unui balaur, care a distrus totul în jurul său. Oamenii au venit la doamna Neaga pentru a se plânge de năpastă. Miloasă, aceasta și-a trimis fiul, pe Arbanaș, care a învins balaurul. Se spune că ochiurile de nămol din care țâșnește argilă în acest moment ar fi rănile balaurului, iar ținutul cenușiu și crăpat ar fi spatele fiarei.

Felicia Iederă


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns