Inventatorul coafurilor reginei Maria Antoaneta

Inventatorul coafurilor reginei Maria Antoaneta a Franței a fost un simplu frizer


Supranumită și regina exceselor, Maria Antoaneta a Franței a rămas în istorie pentru felul incredibil în care își purta părul. Foarte puțină știe însă că de podoaba sa capilară s-a ocupat un umil frizer, care datorită extravaganțelor pe le care le crea în materie de păr a devenit stilistul reginei.

Pouf-urile celebre

Dar și inventatorul celebrei coafuri pouf. Leonard a devenit expert în coafuri înalte de peste un metru, pe care le accesoriza cu bijuterii și pene, care au devenit în timp sursă de inspirație pentru pamfletarii vremii. Asta pentru că doamnelor de la curte le era imposibil să călătorească într-o poziție normală, așa că erau obligate să scoată capul pe fereastră, ba chiar să rămână fără păr atunci când stăteau în apropierea lumânărilor.

În ceea ce privește celebra pouf, istoricii vremii spuneau că atunci când îi aranja părul reginei, Leonard era băut, așa că fantezia sa nu a cunoscut limite. Rezultatul a fost însă unul uimitor: reginei i-au fost fixate trei pene de struț al albe în mijlocul unui trandafir împletit din păr. Un arc de panglică roz, în centrul căruia un rubin mare susţinea întreaga creaţie. Un alt pouf celebru a fost hérisson sau ariciul, compoziții inedite în care frizerul de odinioară ondulase părul la vârf, îl ridicase în straturi, lăsând câteva şuviţe să cadă liber pe umeri.

Una dintre cele mai incredibile creații ale lui Leonard a fost o coafură care reprezenta o corabie de păr gros, ondulat, operă care a fost creată după victoria fregatei La Belle Poule. Frizerul a reușit să construiască în miniatură întreaga navă, cu absolut toate accesoriile iar succesul său a fost unul enorm.

Interesant este faptul că pentru astfel de modele, Leonard avea nevoie de susţinere de sârmă, dar şi alte materiale, de altfel, foarte grele. Acesta era unul dintre motive pentru care părul reginei și al domnițelor din înalta societate era spălat foarte rar, lucru care ducea de multe ori la apariția multor tipuri de paraziți.

Felicia Iederă


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns