Floarea-Soarelui

Iubesc Floarea-Soarelui, dar ce știu despre ea?


Numele ei? Numele Floarea-Soarelui vine din cuvântul compus ”Helianthus” al limbii grecești unde  “Helios” este “Soare” iar “anthus” este “floare”. Denumirea acestei flori nu este ales întâmplătoare, ea având explicația într-un mit grec.

Povestea spune că un rege avea o fiică tare frumoasă care, fiind îndrăgostiă de Soare, a plecat într-o zi în căutarea lui. Când a văzut-o, Soarele s-a îndrăgostit, la rândul lui, de ea. S-au căsătorit și imediat fata s-a preschimbat în floare! De atunci această floare îşi întoarce pălăria după Soare pentru că îi este dor de el, ca o dovadă a loialităţii şi iubirii pe care i-o poartă din vremuri de legendă!

În “Legende populare româneşti” găsim aceeași fată frumoasă de împărat care nu vrut un muritor ca soț, fiind îndrăgostită de Soare, mergând după el și căsătorindu-se cu acesta dar neputând fi împreună cu el decât în întuneric, fiindcă oricine vedea Soarele în lumină era sortit să se preschimbe în floare. Într-o noapte, nemairezistând ispitei, fata a aprins o lumânare, și-a privit soțul și l-a sărutat pe frunte. Soarele s-a trezit și fata s-a transformat pe loc într-o floare ce nu își poate desprinde niciodată fața de la Soare.

O altă legendă românească ne spune despre fata lui Ștefan-Vodă, o prințesă fără asemanare de frumoasă dar mută din naștere. Voievodul, povățuit de un sfetnic-vraci, l-a invitat pe Soare la un ospăț cerându-i acestuia să-i dea o sărutare fetei, în acest fel ea putând să își capete graiul. Piaza rea a auzit cuvintele acestea și a vestit-o pe Lună, stăpâna nopții și soața Soarelui, care la rândul ei își jelea soarta grea de a nu-și întâlni niciodată bărbatul. Geloasă la gândul că fata lui Vodă i-ar putea fura soțul, Luna s-a strecurat lângă palat în ziua ospățului și atunci când fiica lui Ștefan i-a cerut Soarelui sărutarea binecuvântată prin care își putea găsi glasul, Luna o transformat-o într-o floare galbena. Soarele și-a azvârlit, manios, soața în nori și a sădit floarea în grădina palatului. De atunci Floarea-Soarelui nu face altceva decât să se uite după Soare, cerșindu-i sărutarea izbăvitoare.

Ce știu și ce nu?

Floarea-Soarelui provine din America de Nord! Iniţial, în Europa a fost cultivată drept plantă decorativă. În 1835, un ţăran rus a descoperit presa pentru ulei şi, de-atunci, culturile de Floarea-Sorelui s-au înmulțit.

Floarea-Soarelui este un simbol al loialității și constanței în dragoste, al puterii, căldurii sufletești și protecției. Pe de altă parte, Floarea-Soarelui poate reprezenta și valori negative precum aroganța, ipocrizia și dragostea neîmpărtășită. Într-o altă interpretare, felul în care se orientează mereu după Soare, transformă floarea într-un însemn al implinirii, flexibilității și oportunității spirituale. De asemenea are și menirea de a semnifica norocul, bogăția și ambiția. Poți dărui o astfel de floare cuiva care este concentrat în urmărirea unui țel și are nevoie de un repaos spiritual. Totodată, ea poate fi un cadou potrivit pentru crearea unei atmosfere calde într-o casă, inspirând noi oportunități în familie și cămin.
Dăruirea unei Flori a Soarelui pitice semnifică “sunt mereu devotat ție”. În China Floarea- Soarelui simbolizează longevitatea.

Să concluzionăm!

Sunt native din America: La fel ca și tomatele, cartofii și porumbul, aceste flori minunate nu își au originile în Europa. Ele au fost cultivate în America de Nord încă din anul 3000 î.e.n, când erau folosite ca hrană, medicament, vopsea și ulei. Apoi, cu ajutorul conquistadorilor spanioli, au pătruns și în restul lumii, în jurul anilor 1500.

Popularitatea lor a rezistat in timp: Imigranții ruși din Statele Unite au adus înapoi în țara natală, în secolul XIX, semințe de Floarea-Soarelui modificate, care au avut inflorescențe mai mari, ca să crească notorietatea plantei.

Florile chiar urmaresc pozitia soarelui: Floarea-Soarelui are un comportament care se numește heliotropism. Bobocii de floare se întorc către Est dimineața și urmăresc Soarele pe parcursul zilei. Odată ce floarea seîngreunează de semințe, floarea rămâne statică și, de obicei, va avea mereu fața către Est.

Cea mai inalta floarea-soarelui din lume masoara 916 cm: În vara lui 2014, undeva în Germania, The Guiness Book of World Records a acordat titlul de record mondial unei flori pentru măsurarea căreia a fost mobilizată brigada locală de pompieri, floareaavând nevoie de o schela specială numai pentru a sta în „picioare”.

Au calatorit in spatiu: În 2012, astronautul american Don Pettit a adus cîțiva companioni la locul său de muncă, U.S. Internațional Space Stațion: semințe de Floarea-Soarelui.

Fiecare floare contine de fapt mii de flori mai mici: Fiecare cap de Floarea-Soarelui este făcut din mai multe flori mai mici. Petalele pe care le vedem de jur împrejur se numesc buchetele de raze, și nu se pot reproduce.

Autopolenizarea: Discul de buchetele din mijloc, unde se dezvoltă semințele, au organe sexuale atât feminine cât și masculine, fiecare producând câte o sămânță. Dacă nu preiau polenul pe care îl aduce vântul sau insectele, florile au capacitatea de a se auto-poleniza, fapt care le face cu atât mai fascinante!

Floarea-Soarelui contine 1000-2000 de flori separate avand o baza comuna: Marile petale ale acesteia reprezintă flori radiale separate, care nu se transformă în semințe. Un singur exemplar înglobează aproape 2000 de semințe.

Medicale: Semințele de Floarea-Soarelui induc un efect calmant asupra sistemului nervos care se datorează conținutului lor bogat în magneziu. Consumul semințelor creşte imunitatea, scade febra, ameliorează tulburările digestive şi chiar ar preveni cancerul. Rădăcina, tulpina, frunzele şi pălăria au şi ele calităţi curative. Ceaiul din pălăriile plantei reprezintă o soluţie pentru combaterea răcelilor din timpul verii. Şi pentru industria cosmetică, uleiul şi extractul de Floarea-Soarelui sunt surse inepuizabile.

Cromoterapie: Un câmp cu Floarea-Soarelui este numai bun pentru cromoterapie, sunt de părere psihologii, care ne spun că galbenul lui ne umple sufletul de optimism şi speranţă.

Un articol de Daniela


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns