La Mulți Ani, Părinte Calistrat!


Astăzi, 3 decembrie, cu prilejul aniversării zilei de naştere, vă adresăm alese urări de sănătate şi spor duhovnicesc, să trăiți întru mulți ani, și să ne binecuvântați existența cu blândețea și bunătatea dumneavostră duhovnicească!

Cine este părintele Calistrat

Părintele Calistrat Chifan este unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici și predicatori din România, care a ajuns popular datorită postărilor făcute pe rețeaua lui Zuckerberg, unde s-au „adunat“ peste 670.000 de persoane pentru a-i urmări activitatea. Printre cele mai apreciate mesaje ale sale se numără cele legate de conduita greșită a unor enoriași, atunci când vin la biserică.

Mulți credincioși îl îndrăgesc pe duhovnic pentru stilul său transparent de a discuta problemele, fapt ce l-a făcut iubit mai ales în rândul tinerilor. Astfel, nu este de mirare numărul mare de comentarii care se găsesc la predicile încărcate pe rețelele sociale.

La începutul anilor 2000, acesta a fost cercetat de mai marii Mitropoliei Iașului pentru neascultare, deoarece a călugărit mai mulți tineri fără a raporta acest lucru superiorilor. În următorii câțiva ani i-a fost interzis să mai țină slujba, pentru ca mai apoi să fie mutat la Mănăstirea Vlădiceni de lângă Iași, unde și-a făcut repede ucenici.

Călugăr de la începutul anilor ’90, Calistrat Chifan s-a făcut remarcat rapid în zona Moldovei prin predicile sale directe, lipsite de menajament, pe care le-a încărcat pe internet. Preotul își înregistrează mesajele în biserică, iar urmăritorii săi le pot asculta ulterior pe Youtube, acolo unde liderul spiritual a adunat 82.000 de abonați.

Cum a reușit părintele Calistrat Chifan să intre în „trending“ pe Youtube

Într-unul dintre cele mai urmărite clipuri video, care a strâns 46.000 de vizualizări în numai 3 zile și a fost distribuit de peste 2.000 de ori, duhovnicul din județul Iași comdamna falsele obiceiuri care și-au făcut loc în biserica ortodoxă.

„Toate bisericile noastre creștine sunt pline de Partidul Babelor Conservatoare, care-s pline de drăcușori și au în ele regulile lor. Nu băga anafora în gura întăi! Nu lua aghiazmă întăi! Nu pune mâna acolo! De ce ai cumpărat lumânarea aia? De ce ai pășit așa? De ce ai calcat pe preșul ăla? Astea nu țin de ortodoxie! Este Evanghelia a 5-a a babelor“, spunea părintele Calistrat.

Într-un altul, acesta le recomanda enoriașilor gargara cu apă și sare și „o gură de țuicuță“ pentru a preveni infectarea cu noul virus.

„Noi ne protejăm cu mască, dar dacă virusul este de ordinul nanometrilor, deci nu se vede cu ochiul liber, e o particulă minusculă care circulă și care este împrăștiată prin respirație, prin strănut, prin curentul de vânt, întrebarea este: dacă ochiul este umed, ea nu s-ar putea lipi de ochi? Dacă ia contact cu urechea nu tot poate să intre? Deci când este să te întâlnești cu virusul sau ai cartea lui de vizită, îl găsești. Dacă nu este să te întâlnești, nu este să te întâlnești“, mai spune preotul în clipul video.

Întâmplarea face că predicatorului „i-a fost dat“ să „îl găsească“, astfel că acesta a contractat virusul mortal, dar a scăpat cu bine.

„Am să vă reamintesc, că o tuse seacă, forţată şi necontrolată a pus stăpânire pe sistemul meu respirator, de aceea am luat decizia cu prezentarea la spital de bună voie. Fără simptome specifice, de virus COVID-19, luni la analiza sângelui s-a confirmat testul ca fiind pozitiv. Diagnosticul este sub controlul specialistului, doamna doctor profesor de la Spitalul Infecţioase-Iaşi, sunt bine, sunt sub tratament cu antibiotice, sunt în rezerva spitalului, sub monitorizare şi repaus, nu este absolut nici o conspiraţie, totul este cât se poate de normal, în câteva zile voi fi la chilie, după decizia specialistului cu tratamentul efectuat conform protocolului de spitalizare. Probabil, pare puţin dificil, faptul că 10 sau 12 zile trebuie voi avea repaus şi distanţă faţă de credincioşi, dar astea sunt regulile igienico-sanitare“, scria, luna trecută, părintele Calistrat Chifan pe Facebook.


About the author

Maya O.

View all posts