Lecții prețioase de la Stephen Hawking despre timp, viaţă, existenţă, creştere, stele


Am observat că până şi cei care spun că totul este predestinat şi că nu putem schimba nimic se uită în stânga şi-n dreapta înainte să treacă strada.

Oricât de grea ar fi viaţa, există un lucru pe care îl putem face fără să ne coste nimic: să privim cerul în loc să tot privim în jos…

Cel mai mare duşman al cunoaşterii nu este ignoranţa, ci iluzia cunoaşterii.

Inteligenţa este abilitatea de a te adapta la schimbare.

Contează dacă pur şi simplu nu te dai bătut.

Creşterea dezordinii sau a entropiei este ceea ce deosebeşte trecutul de viitor, oferind o direcţie timpului.

Trebuie să căutăm cea mai mare valoare pe care o putem obţine din acţiunile noastre.

Dacă găsim răspunsul la misterul motivului existenţei Universului, ar fi cel mai mare succes al minţii umane – când vom ajunge acolo, vom descoperi mintea lui Dumnezeu.

Suntem doar o rasă avansată de maimuţe pe o planetă neînsemnată a unei stele extrem de obişnuite. Dar noi putem înţelege Universul. Asta ne face ceva foarte special.

Timp de milioane de ani, omenirea a trăit precum animalele. Apoi, deodată, s-a întâmplat ceva care a dezlănţuit puterea imaginaţiei noastre şi atunci am învăţat să vorbim.

Suntem în pericol de a ne autodistruge prin lăcomia şi prostia noastră. Nu putem rămâne să ne uităm la noi înşine doar din interior, pe o planetă mică şi din ce în ce mai poluată şi supraaglomerată.

Dacă ai un handicap, probabil, nu este vina ta, dar nu este bine să dai vina pe lume sau să te aştepţi să îi fie milă de tine. Trebuie să ai o atitudine pozitivă şi trebuie să faci tot ce poţi mai bun în situaţia în care te afli, în cazul în care ai un handicap fizic, nu-ţi poţi permite să fii de asemenea handicapat şi din punct de vedere psihologic. În opinia mea, ar trebui să te concentrezi pe activităţile în care handicapul tău fizic nu va reprezenta un handicap grav…

Oprirea atenţiei asupra lucrurilor terestre ar limita spiritul uman.

Cred că toată lumea ar trebui să aibă o imagine amplă a modului în care funcţionează universul şi care este locul nostru în el. Este o dorinţă umană de bază.

Agresivitatea, viciul cel mai mare al omenirii, va distruge civilizaţia.

Ce este timpul? E oare un şuvoi continuu ce duce cu sine toate visele noastre, cum spune vechiul cântec? Sau o cale ferată? Poate că are bucle şi derivaţii, pe care poţi merge înainte, dar te poţi şi întoarce la o staţie anterioară de pe aceeaşi linie?

Unu, aminteşte-ţi să priveşti spre stele, nu în jos, la picioare. Doi, nu renunţa niciodată la muncă. Munca îţi oferă un scop şi viaţa este goală fără ea. Trei, dacă eşti îndeajuns de norocos şi îţi găseşti iubirea vieţii, aminteşte-ţi că este acolo şi nu renunţa la ea.

Cred că fizica e puţin altfel decât medicina. În fizică nu contează la ce şcoală ai mers sau ce relaţii ai. Contează numai ce faci tu însuţi.

Oamenii nu vor avea timp pentru tine, dacă mereu eşti nervos sau mereu te văicăreşti.

Orice lucru contează, atât timp cât nu renunţi la el.

Dacă oamenii ar supravieţui până vor descoperi teoria fundamentală a Universului, nu vor mai avea nimic de descoperit.

Universul nu permite perfecţiunea.

Femeile reprezintă un mister total.

Nimic nu poate exista pentru totdeauna.

Oamenii tăcuţi au cele mai zgomotoase minţi.

Fără imperfecţiune, tu şi eu nu am fi existat.

Am atâtea lucruri pe care vreau să le fac. Urăsc să irosesc timpul.

Nimic nu este mai bun decât a citi şi a obţine tot mai multe cunoştinţe.

Oamenii nu au timp pentru tine atunci când eşti mânios şi te plângi de orice.

Eu privesc viaţa de apoi ca pe o poveste pentru oamenii care se tem de întuneric.

Nu mă tem de moarte, dar nu mă grăbesc să mor; am atât de multe de făcut înainte de asta.

N-am nicio idee. Oamenii care se laudă cu coeficientul lor de inteligenţă sunt nişte rataţi.

Nu cred că rasa umană va supravieţui următorii o mie de ani, dacă nu ne vom răspândi în spaţiu.

Nu doar că Dumnezeu dă cu zarul, dar câteodată aruncă zarurile acolo unde noi nu le putem vedea.

Data viitoare când cineva îţi reproşează că ai comis o greşeală, spune-i că s-ar putea să fie un lucru bun. Fără imperfecţiune, noi doi nu am exista.

Nu suntem decât custozii temporari ai particulelor din care suntem alcătuiţi. Ele vor pleca să-şi găsească viiitorul în universul enorm care le-a creat.

Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi: concentraţi-vă pe lucrurile pe care dizabilitatea nu vă împiedică să le faceţi bine şi nu regretaţi lucrurile care interferează cu ea. Nu fiţi la fel de dizabilitaţi în spirit, precum în trup.

Rasa umană nu este decât spuma chimică de pe o planetă de dimensiuni modeste, orbitând în jurul unei stele medii, în suburbia uneia dintre cele 100 de miliarde de galaxii. Suntem atât de neînsemnaţi încât nu cred că universul există pentru beneficiul nostru. Ar fi ca şi cum aş spune că pentru ca tu să dispari, nu este nevoie decât ca eu să-mi închid ochii.

Stephen Hawking

Fizician

Imagini pentru stephen hopkins
Stephen Hawking a fost un fizician englez, teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de matematică de la Universitatea Cambridge. Wikipedia
Născut: 8 ianuarie 1942, Oxford, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
Decedat: 14 martie 2018, Cambridge, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
Copii: Lucy Hawking, Robert Hawking, Timothy Hawking
Soții: Elaine Mason (căs. 1995–2006), Jane Wilde (căs. 1965–1995)
Filme și emisiuni TV: Into the Universe with Stephen Hawking, MAI MULTE

Dacă îţi plac cele spuse de Stephen Hawking, dă-i votul tău ( “Îmi place” – “Comentează” – “Distribuie” ), pentru ca şi alţii să-i găsească paginile mai uşor.


About the author

Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns