Legenda narcisei


De-a lungul timpului s-au nascut mai multe legende care să explice apariția narciselor pe pământ.
Mitul frumosului Narcis

Legenda lui Narcis este una dintre cele mai celebre si mai fascinante povești oferite lumii de mitologia elenă. Conform legendelor grecești, Narcis este simbolul iubirii de sine iar Narcisele ar fi aparut in momentul morții acestuia.

În mitologia vechilor greci, Narcis era un tânăr deosebit de frumos si de singuratic, fiul nimfei Liriope si al raului Cephios. Ghicitorul Cefise prezice ca baiatul va trăi până la o vârstă înaintată dacă nu se va privi niciodată pe sine.

Odată cu trecerea timpului Narcis se transforma într-un tânăr deosebit de frumos si atrăgător. De aceea reușește să stârnească cele mai infocate iubiri. Frumusețea sa uimitoare face ca femeile care il priveau sa se îndrăgostească iremediabil de el. Cu toate acestea Narcis era insensibil la toata afecțiunea lor. Dar frumusetea lui atrage nu doar privirea femeilor, ci și pe cea a bărbaților. Astfel, se spune ca mulți dintre bărbații care l-au vazut pe Narcis s-au indragostit de el. Din cauza disperarii, chiar si prietenul sau Aminias se sinucide. Nici aceasta sinucidere a lui Aminias nu il misca pe Narcis, acesta rămânând insensibil. Tot ceea ce ii place sa facă este sa vâneze si sa se preocupe de propria persoana.

Se spune ca de frumusețea lui s-ar fi îndrăgostit si multe nimfe, dar nici una din ele nu putea spera ca dragostea ii va fi împărtășită, pentru ca Narcis nici macar nu le remarcase. Nimfele sunt alte creatii ale mitologiei grecilor, fiind simbolizate adesea pe jumatate goale. Ele intrupeaza frumusețea si delicatetea izvoarelor, a pădurii, a intregii naturi. Protejeaza tot ce este tânăr si asigură rodnicia pământului. În majoritate fiice ale lui Zeus, acestea isi petrec majoritatea timpului in grote. Cântă, danseaza și fac parte din Curtea marilor zei si zeite, precum Artemis. Nu sunt nemuritoare, insa viata lor dureaza cateva secole.

Multe nimfe se indragostesc de el, printre care si nimfa Echo. Aceasta este blestemata de Hera, sotia lui Zeus deoarece l-a ajutat pe stapanul Olimpului sa o insele. Nimfa a tinut-o de vorba pe Hera in timp ce Zeus o insela. Afland de acest lucru, Hera a pedepsit-o pe Echo, luandu-i glasul, lasand-o sa scoata numai sunele scurte. Echo il urmareste pe Narcis in padurea unde acesta vana. Simtindu-i prezenta, Narcis intreba cu glas tare cine este in padure. Nimfa nu poate decat sa scoata ecoul spuselor lui Narcis (astfel se spune ca s-a nascut ecoul). Disperata ca nu poate sa comunice cu Narcis, Echo se arunca in bratele sale. Surprins, tanarul fuge, iar nimfa, ranita de acesta respingere nu mai vrea sa traiasca si moare.

Astfel, fetele si nimfele indragostite peste măsură și respinse cer răzbunare. Narcis a fost blestemat de zeița răzbunării Nemesis să nu poate iubi niciodată pe nimeni și să se îndrăgostească de el însuși. Acest lucru se și înfăptuiește si Narcis se îndrăgosteşte de propria sa reflecție in apa. Dorind să își îmbrățișeze propria reflexie în apa, Narcis cade în apa și se îneacă. Nimfele au venit sa il plângă și l-au transformat într-o floare galbenă, care să le amintească mereu de iubitul lor. Astfel au aparut Narcisele, flori galbene, care își tin capul in jos asemenea lui Narcis care se oglindea in apă.

Narcis a murit deoarece nu a vrut să se dăruiască. În prezent există chiar și in dicționar cuvantul „narcisism” care reprezinta o admirație și dragoste exagerată față de propria persoana fizică, care constituie adesea o stare patologică.


About the author

Maya O.

View all posts