Cetatea Râșnov

Locul din România unde ești mai aproape de Dumnezeu!


Oricine a trecut măcar odată pragul impresionantei Cetăți a Râșnovului, va simți că lumea i s-a schimbat. Pentru că odată ce ajungi acolo, în acel loc unde timpul s-a oprit în loc, te vei simți aproape de Divinitate. Iată ce ascunde una dintre cele mai bine conservate fortificații din Transilvania.

Readuce aerul medieval de odinioară

Prima mențiune despre Cetatea Râșnovului datează din anul 1335, când tătarii care au năvălit în Țara Bârsei au distrus tot ce le-a ieșit în cale mai puțin această fortificație.

Cetatea a fost construită în urmă cu aproximativ 800 de ani, în perioada Cavalerilor Teutoni, la început construcția fiind din pământ din lemn, iar ulterior a fost refăcută de șași din piatră și cărămidă.

Legenda spune că primii locuitori sași care au venit pe dealul unde astăzi se află cetatea au văzut în lungul orașului o vale plină cu trandafiri sălbatici. Impresionați, au hotărât să se stabilească în acest loc și au denumit această zonă Valea Trandafirilor. Mai târziu, stema orașului Râșnov au devenit trandafirii sălbatici.

Cetatea se remarcă prin opt turnuri de apărare, cel de la intrare purtând denumirea de Turnul Arcașilor, singurul din toată cetatea care nu are guri de tragere. În toată istoria sa, turnul a fost prădat o singură dată, în anul 1612, de principele Transilvaniei, Gabriel Bathory, un dușman al sașilor.

Acesta a blocat drumul la singura sursă de apă care exista în cetate, un izvor aflat la câteva sute de metri de fortificație, iar oamenii au fost nevoiți să deschidă porțile.

Secretele fântânii de la Cetatea Râșnov…

Fântâna cetății are și ea legenda proprie. Se spune că aceasta ar fi fost construită de doi prizonieri turci, cărora li s-a promis că vor fi eliberați după ce vor termina de săpat, însă au fost uciși.

Pe de altă parte, se crede că fântâna ar fi fost ridicată de meșteri pietrari, care au săpat în piatră timp de 17 ani. Cetatea nu a fost locuită tot timpul, oamenii venind aici doar în timp de asediu, apoi coborau în oraș.

Felicia Iederă


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns