Lumânări și luminițe

Lumânările şi luminiţele din bradul de Crăciun alungă răul din lume


Cine este, de fapt, Moș Crăciun?

Pentru unii el este bunicul care de ajun se ascundea în spatele casei și bătea în ușă, cu desaga plină cu daruri, pentru alții acesta avea pantofi ca ai tatălui și nimeni nu înțelegea de ce.

Indiferent cine ar fi acest Moș Crăciun, important este că el aduce cel mai important cadou care îți face inima să tresară: magia iubirii.

Cele mai frumoase legende

Cea mai veche legendă îl descrie pe moș Crăciun ca pe pe un om crud, proprietar de oi. Personajul avea trei fiice, care suportau de la el bătăi crunte fără să aibă nici o vină dar și o soție, de profesie moașă, căreia i-a interzis să ajute femeile și să adăposească străinii.

Tradiția spune că Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile nașterii, i-a cerut într-o noapte adăpost soției lui Crăciun. Femeie milostivă, Crăciuneasa, nu ține cont de amenințările soțului și o primește în grajd, laolaltă cu vitele.

Drept răzbunare, Crăciun îi taie mâinile dar femeia redevine normală după ce și înmoaie cioatele în apa în care a fost scăldat Mântuitorul.

Cutremurat de acest lucru, Crăciun se creștinează pe loc devenind primul sfânt. După alte tradiții, Moș Crăciun ar fi chiar unul dintre păstorii care-l idolatrizau pe pruncul Iisus, unul dintre regii din Bethleem, tatăl Mariei, cel mai bătrân dintre apostoli, un mare sfânt, un orb sau un împărat din Constantinopol, care de multe ori, este ridicat la același grad cu însuși umnezeu sau cu Iisus Hristos.

Există și o a treia variantă, cea care spune că Moș Crăciun ar fi o veche zeitate autohtonă care merge la cele veșnice și renaște cu ocazia solstițiului de iarnă.

Steaua Moșului

Cât privește primii brazi de Crăciun, aceștia au fost împodobiţi în Alsacia, acum mai bine de 1000 de ani, cu trandafiri de hârtie colorată, cu dulciuri, cu mere.

Mai târziu, peste tot în lume brazii au fost ornați cu beteală, globuri colorate şi dulciuri.

Primele globuri au fost merele care simbolizau tinereţea veşnică, ca şi culoarea veşnic verde a bradului. În vârful bradului, se aşează de obicei o steluţă: este Steaua Polară, din ţinuturile de gheaţă de la Polul Nord, unde locuieşte Moş Crăciun. Bătrânii spun că lumânările şi luminiţele din bradul de Crăciun alungă răul din lume, din casă, din suflet.

Felicia Iederă


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts