Maturitatea este atunci când nu dai vina pe alții pentru problemele tale


De ce oare se întâmplă că unii își asumă cu ușurință responsabilitatea propriilor decizii, propriei vieți, în timp ce alții aruncă vina pe cei din jurul lor doar ca să nu cadă ei vinovați? Totul este foarte simplu: nu este suficient să crești, mai trebuie și să devii matur.

Unii oameni ajung chiar și la 50 sau 60 de ani, dar nu și la maturitate, care este determinată de felul cât de bine o persoană poate face față tuturor responsabilităților din propria viață. Și de aici se dezvoltă situația că anii trec, devenim mai înalți, mai deștepți, mai grași sau nu.

De fapt, ne comportăm ca niște copii mici… Foarte multe persoane atunci când au probleme în viața personală, dau vina pe partener. Cei care nu au succes în carieră, aruncă vina pe șefi. Dar așa gândesc doar persoanele care au atins o anumită vârstă, dar nu și cei care au ajuns la maturitate.

Maturitatea este despre găsirea soluțiilor la toate problemele, dar nu despre găsirea vinovaților. Luarea deciziilor niciodată nu a fost un lucru ușor. De fiecare dată trebuie să ieșim din propriul cuib, din propria coajă unde era atât de cald și confortabil și să începem să ne luptăm cu fricile, cu nesiguranța, cu necunoscutul.

Principala preocupare este nu cumva să greșim.
Dar dacă nu vom face greșeli, nu vom ști niciodată cum este bine. De multe ori în viață trebuie să mergem contra vântului, să acționăm în ciuda tuturor și a toate. Aceasta este calea noastră, soarta noastră și nimeni nu o poate trece în locul nostru.

Însăși ideea că oricare din deciziile noastre poate fi greșită ne înfricoșează involuntar. Începem să analizăm, să gândim, să complicăm totul, să amânăm… De aceea începem să profităm foarte ușor de orice ocazie ca să dăm vina pe altcineva pentru propriile noastre greșeli.
De-a lungul timpului, totul se transformă într-un joc de-a arunca vina pe cineva. De îndată ce la orizont apar obstacolele, mintea noastră începe să caute pe cineva pe care să arunce vina și să arunce complet responsabilitatea pe acea persoană.

Dacă acest tip de comportament se repetă des, devine un stil de viață. Se ajunge la punctul în care începem să dăm vina nu doar pe oameni, dar și pe lucrurile neînsuflețite. Această reacție este destul de naturală: dezamăgirea de care suferim ne face să aruncăm vina pe oricine sau orice ne apare în cale.

Atunci când dăm vina pe alții, noi înșine devenim nefericiți.
Ce se va întâmpla dacă în viața noastră apar și obstacole reale? Dacă avem așteptări mari, dar într-un final nu ne reușește nimic? Dacă vom reacționa negativ la tot ce ni se întâmplă, mintea noastră va fi întunecată de cele mai sumbre gânduri.

Nu vom putea gândi clar la tot ce ni se întâmplă și cum corect ar trebui să reacționăm. Noi în fiecare zi, inconștient, dăm vina pe altcineva pentru ceea ce ni se întâmplă. În fiecare zi ne concentrăm exclusiv pe negativitate și emoții negative, toxice.

Suntem copleșiți de furie, tristețe, frustrare, iar o astfel de stare nu face decât să agraveze problemele noastre, starea noastră de spirit și nu ne vom mai putea opri.

Dacă vom privi toate situațiile care ni se întâmplă dintr-un unghi diferit, vom înțelege că căutarea vinovaților este cel mai irațional lucru la care ne putem gândi atunci când apar careva probleme. Există mult mai multe alte satisfacții pozitive care ne pot schimba starea de spirit, gândurile și emoțiile.

Dacă ne vom concentra pe găsirea soluțiilor, dar nu pe cea a vinovaților, atunci vom scăpa de frici și anxietăți. Creierul nostru va reacționa acum la obstacole într-un mod total diferit. Să lăsăm trecutului toate situațiile care ne depășesc, pentru că încă nimeni nu a reușit să schimbe trecutul.

Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să încetăm să dăm vina pe altcineva pentru toate eșecurile noastre și să ne concentrăm pe găsirea soluțiilor, alungând toate emoțiile negative și totul va fi bine!

Sursa: devorbacutine


About the author

Maya O.

View all posts