Meserii uitate

Meseriile uitate odată cu trecerea timpului…


Încep articolul cu poezia Precupeața, poezie care aduce în piață o femeie cu legume dar și cu o iarbă vindecătoare, aluzie la vechea meserie de doftoroaie, corespondenta feminină a unui vraci.

Desigur că veți zâmbi și veți spune că aceasta nu este o meserie însă eu vă voi contrazice prin simpla mențiune că bunicii și străbunicii noștri nu aveau la îndemână decât așa numitele ”ventuze” pe care le prindeau pe spate pentru o răceală și puterea vindecătoare a plantelor perene sau cultivate.

Cine își amintește de filmul ”Păcală” al lui Geo Saizescu își amintește și de vânzătoarea de elixiruri păstrate în felurite sticluțe…

PRECUPEAȚA

În piață a sosit de dimineaț-o precupeață
Cu roșii, cu ardei, cu vinete și cu verdeață,
E rumenă și arsă de la vânt și de la Soare
Nu stă prea mult pe gâduri și ia sacii în spinare.

-Ce vinzi aicea tu de dimineață măi vecină?
-Ia, vând ce-am semănat și eu, a dorului tulpină
Ea trebuie atent cu un cuțit mărunt tocată,
Și în salata de legume fi-va presărată.

-De ce o vinzi? La ce e bună asta surioară?
-La febră, la stomac, rinichi, ficat, la orice boală,
Dar, zice-se că cel mai mult e bună cel mai tare
Atuncea când pe tine inimioara rău te doare.

Odată cu trecerea timpului se schimbă și mentalitatea oamenilor. De la o generație la alta apar noi produse și noi tehnologii meite să ușureze viața omului. Odată cu trecerea timpului avem însă nu numai de câștigat ci și de pierdut. În această ultimă categorie se încadrează și meseriile uitate și pierdute prin netransmiterea respectiv nepreluarea lor de către noile generații.

Ei bine, aceasta este doar una dintre meseriile pierdute ale prezentului. Coșar (curăță sobe), lustragiu (lustruiește pe stradă încălțămintea trecătorilor), sobar (construiește sobe), geamgiu (taie și vinde geamuri din foile pe care și le cară singur în spate), ceaprazar (meșter de confecționat și reparat șepci), rotar (confecționează obiecte din lemn gen linguri, umerașe, copăi și covate), potcovar (potcovește caii punându-le potcoave la picioare), cizmar (repară încălțăminte), plăpumăreasă (coase plăpumi), dactilografă (scrie la mașina de scris), sunt alte exemple.

Încet dar sigur, odată cu desființarea ramurilor din industrie, continuă să se piardă meserii care erau la mare căutare în anii comunismului. Strungar, frezor, sticlar, tâmplar, sudor, alături de îndeletniciri feminine uitate- taxatoare (tăia și vindea bilete în autobuz), telefonistă (transfera legătura telefonică la distanțe mari).

Un articol de Daniela


About the author

Echipa Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns