Despre modestie

Nassim Taleb: Modestia este de obicei numită aroganță bine deghizată!


Economistul Nassim Taleb nu a obosit să ne reamintească cuvintele lui Louis Pasteur: “Norocul favorizează mințile pregătite”. El ne sfătuiește să “dedicăm, în întregime, fiecare al patrulea an, pentru eliminarea lacunelor în educația științifică și filosofică” și “să evităm compania oamenilor de succes care nu citesc cărți.”

Citatele economistului Nassim Taleb te vor surprinde

Dacă aveți ocazia, reîncarnați-vă în gândaci. Sunt mult mai buni decât dinozaurii. Ei vor supraviețui. Animalele mari dispar. Dimensiunea este un aspect important: cu cât ești mai mare, cu atât ești mai fragil.

Problema este că ideile noastre sunt lipicioase ca un brusture: după ce am inventat o teorie, nu o vom abandona. Prin urmare, câștigătorul este întotdeauna cel care nu se grăbește cu teorii.

Atunci când o persoană trage concluzii pe baza unor dovezi neclintite, este dificil pentru el să digere toate datele care contrazic aceste concluzii, chiar dacă acestea sunt în mod evident mai fiabile. Acest lucru se datorează persistenței în credință, adică refuzul de a renunța la opiniile sale.

Nu uitați că percepem ideile ca proprietate și că este întotdeauna dificil să ne părăsim proprietatea.

Succesul întreprinderilor umane, ca regulă, este invers proporțional cu previzibilitatea rezultatelor lor.

Citirea unei cărți este o adevărată plăcere. Nu beau șampanie dintr-un pahar din plastic, așa cum nu voi citi Dostoievski pe toaletă.

De fapt, cu cât perspectiva este mai largă, cu atât aveți mai multe rafturi pe care le umpleți cu cărți necitite.

Este important să simțiți cartea. Am o bibliotecă mare și este cu siguranță organizată. Când trebuie să găsesc citatul potrivit, nu mă duc la Google, ci caut o carte cu un citat sugerat manual: și de îndată ce îmi iau cartea în mâini, îmi vine în minte citatul potrivit.

Sper ca într-o zi oamenii de știință și politicienii vor redescoperi ceea ce a fost întotdeauna cunoscut strămoșilor noștri: cel mai valoros lucru din cultura umană este respectul.


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts

Lasă un răspuns