Nikola Tesla, între condiția de geniu și savant nebun


Celebrul om de știință de origine sârbă a patentat aproximativ 300 de invenții și a luat parte la experimente care continuă să uimească după aproape un secol. Se pare că Tesla a fost “creierul” și în cazul controversatului experiment Philadelphia, care ar fi avut loc la începutul anilor 40.

Observam undele staţionare. Deşi pare imposibil, această planetă, în ciuda dimensiunilor sale, se comportă ca un conductor de dimensiuni mici. Semnificaţia extraordinară a acestui lucru în ceea ce priveşte transmiterea energiei wireless, mi-a devenit clară. Nu numai că puteam transmite orice mesaj telegrafic fără fire oriunde, dar şi să imprim la orice distanţă de pe glob slabele modulaţii ale vocii umane, mai mult, să transmit energie, în cantităţi nelimitate oriunde pe glob, fără pierderi.

În urmă cu 20 de ani, credeam că voi fi primul om care va zbura, că eram pe punctul de a realiza ceva unic. Munca mea se desfăşura în domeniul electricităţii şi nu mi-am dat seama că motoarele cu benzină se dezvoltaseră atât de mult încât puteau face un avion fezabil. La vremea aceea, lucram la transmisia fără fire a energiei electrice. Ideea mea era să construiesc o maşină de zbor propulsată de un motor electric, alimentat cu energie de la staţiile de la sol. Încă nu am realizat aceasta, dar sunt sigur că o voi face la timpul potrivit. Când am aflat că am fost anticipat de cercetători din alte domenii, am început să studiez problema zborului din alte unghiuri. Devenea o problemă de mecanică, nu de electricitate. Ştiam că există surse de energie mai bune decât cele de acum, şi prin eforturi îndelungate, după ani de zile, am înţeles posibilitatea utilizării principiilor vâscozităţii şi aderenţei fluidelor în construcţia motorului meu.

Potrivit unui teorii care a fost acceptată, fiecare atom se diferenţiază printr-o mişcare de rotaţie continuă de eter, întocmai ca un vârtej într-un lac liniştit. Eterul, atunci când este pus în mişcare, devine materie. O dată ce mişcarea se opreşte, eterul revine la starea sa normală. Apare astfel extraordinara posibilitate ca omul să poată să facă materia să apară şi să dispară, cu condiţia să aibă instrumentele potrivite pentru a iniţia şi a opri aceste vârtejuri de eter. La comanda sa, aproape fără nici un efort, vechile lumi vor dispărea şi altele noi vor înflori.

Într-o după-amiază, veşnic prezentă în mintea mea, făceam o plimbare în parc, alături de un prieten, recitând poezii. Pe atunci, ştiam cărţi întregi pe de rost. Una dintre acestea era Faust a lui Goethe. Soarele tocmai apunea, amintindu-mi de un pasaj celebru; ideea mi-a venit ca o străfulgerare de lumină, şi într-o secundă adevărul era dezvăluit. Cu un băţ, am desenat pe nisip diagrama pe care 6 ani mai târziu am prezentat-o în cadrul alocuţiunii de la Institutul American de Inginerie Electrică.

Omul ar putea modifica mărimea planetei, controla anotimpurile, modifica distanţa faţă de Soare, sau călăuzi eterna sa calătorie pe orice drum din Univers. Ar putea provoca cicniri de planete pentru a produce sori şi stele, căldura şi lumina sa; ar putea crea viaţa în toate formele sale infinite. A realiza prin propria voinţă naşterea şi moartea materiei, ar fi cea mai mare reuşită a omului, transformându-l în stăpânul creaţiei fizice, împlinindu-şi astfel destinul său.

Lăsaţi viitorul să spună adevărul, şi să îi evalueze pe fiecare dintre ei în funcţie de munca şi de realizările lor. Prezentul este al lor; viitorul, pentru care am muncit eu într-adevăr, este al meu.

Voi face lumină electrică, adică lumină, voi face asta mişcând o bucată de fier în faţa unui fir de aramă.

Maşina de zbor a viitorului – maşina mea de zbor – va fi mai grea decât aerul, dar nu va fi un avion. Nu va avea aripi şi nici propulsoare. Va fi solidă şi stabilă. Văzută la sol, nici nu îţi dai seama că e un aparat de zbor. Totuşi, va putea zbura în orice direcţie în perfectă siguranţă, la viteze mult mai mari decât cele atinse până acum, în ciuda curenţilor de aer verticali şi a golurilor de aer. Va putea urca şi în astfel de curenţi dacă e nevoie, staţiona în aer perioade mari de timp, chiar şi la viteze foarte mari ale vântului. Puterea sa de zbor nu va depinde de aripi, ca la păsări, ci de acţiuni mecanice pozitive.

Dacă ura voastră ar putea fi transformată în curent electric, ar ilumina întreaga lume.

Pacea nu poate veni decât ca o consecinţă a iluminării umanităţii.

Dacă vrei să afli secretele universului, gândeşte-te în termeni de energie, frecvenţă şi vibraţie.

Nu-mi pasă că ei mi-au furat idea… Îmi pasă că ei nu au nici o idee proprie.

Când comunicaţia fără fir va fi aplicată pe scară largă, pământul va fi transformat într-un creier uriaş, capabil să răspundă în oricare colţ al său.

Acţiunea combinată a exploziilor de orice natură poate produce mişcări tectonice în orice parte a globului, şi un cutremur dezastruos în Italia poate fi rezultatul unei explozii în Franţa. Faptul că omul poate produce astfel de convulsii ale pământului nu poate fi pus la îndoială. Depinde dacă o face cu un scop bun sau rău.

Dacă reuşim să eliberăm energia din atomi sau să descoperim o sursă de energie ieftină şi inepuizabilă, disponibilă în orice zonă de pe glob, această realizare, în loc să fie o binecuvântare, poate aduce dezastrul omenirii, determinând disensiuni şi anarhie, cea ce va duce în final la mult urâtul regim al forţei. Cel mai mare bine vine din dezvoltarea tehnică care duce la unificare şi armonie, iar transmiterea wireless se înscrie în această linie. Prin intermediul acestui sistem, vocea umană va putea fi reprodusă oriunde, iar fabricile vor furniza energie de la mare depărtare de hidrocentrale; maşinile aeriene vor fi propulsate în jurul Pământului fără oprire, iar energia Soarelui va fi controlată pentru a crea lacuri şi râuri pentru a fertiliza marile deşerturi.

Nu există conflict între idealul religiei şi idealul ştiinţei, dar ştiinţa se opune dogmelor teologice pentru că ştiinţa se bazează pe adevăr. Pentru mine, universul este pur şi simplu o maşină uriaşă care nu a fost creată niciodată şi nu se va termina niciodată. Fiinţa umană nu face excepţie de la această ordine naturală. Omul, la fel ca şi universul, este o maşină. Nimic nu intră în minţile noastre sau ne determină acţiunile care să nu fie direct sau indirect un răspuns la stimulii care bat pe organele noastre de simţ din exterior. Ca urmare a similitudinii construcţiei noastre şi a similitudinii mediului înconjurător, noi răspundem într-o manieră similară la stimuli similari, şi din concordanţa dintre reacţiile noastre, se naşte înţelegerea. Pe parcursul veacurilor, mecanisme de o infinită complexitate au fost dezvoltate, dar ceea ce numim noi suflet sau spirit nu este nimic mai mult decât suma funcţionărilor corpului. Când aceste funcţionări încetează, sufletul sau spiritul dispare de asemenea.

Ce un om numeşte Dumnezeu, un altul le numeşte legile fizicii…

Dintre toate lucrurile, mie îmi plac cel mai mult cărţile.

Prevăd o dezvoltare a maşinilor de zbor care să o depăşească pe cea a automobilului. Mă aştept la o contribuţie importantă a domnului Ford la realizarea acestui progres. Problema locurilor de parcare şi a drumurilor aglomerate va fi rezolvată. Turnuri de parcare se vor înălţa în marile oraşe, iar şoselele se vor înmulţi doar atât cât este nevoie. În final, şoselele vor deveni inutile pentru că civilizaţia va abandona roţile pentru aripi.

Am avut o manie veritabilă pentru a termina orice am început, care deseori m-a băgat în dificultăţi. Odată am început să citesc operele lui Voltaire când am aflat, spre disperarea mea, că erau aproape 100 de volume cu scris mic pe care le-a scris acel monstru în timp ce bea 72 de ceşti de cafea pe zi. Trebuia să o fac, dar când am pus deoparte ultima carte, am fost foarte bucuros şi am spus: Nu mai fac asta niciodată!

Calităţile şi defectele noastre sunt inseparabile, precum materia şi energia. Când acestea se separă, omul nu mai există.

Nu cred că există vreo emoţie ce poate străbate inima omului precum cea simţită de un inventator când vede o creaţie a minţii îndreptându-se către succes… Astfel de emoţii fac un om să uite de hrană, somn, prieteni, totul.

Fiinţa umană este un automat cu autopropulsie totalmente sub controlul influenţelor externe. Deşi pare a avea voinţă proprie şi predeterminare, acţiunile sale nu sunt guvernate din interior, ci din exterior. El este ca o plută aruncată de valurile unei mări turbulente.

Dacă vrem să reducem sărăcia şi suferinţa, dacă dorim să dăm fiecărui individ ceea ce are nevoie pentru o existenţă sigură a unei fiinţe inteligente, noi trebuie să asigurăm mai multe maşinării, mai multă electricitate. Electricitatea este pilonul nostru, sursa primară a uneltelor noastre complexe.

Cu ideile, este la fel ca şi cu înălţimile ameţitoare pe care te urci: la început îţi provoacă disconfort şi eşti nerăbdător să te dai jos, neîncrezător în puterile proprii; dar curând îndepărtarea turbulenţelor vieţii şi influenţa înălţătoare a altitudinii îţi calmează sângele; paşii tăi devin fermi şi începi să priveşti spre înălţimi mai ameţitoare…

Implicarea femeii în noi domenii de acţiune, uzurparea graduală de către ele a conducerii bărbaţilor, va disipa sensibilitatea feminină, va reduce instinctul matern, astfel că maternitatea şi căsătoria vor părea neplăcute şi civilizaţia umană se va apropia tot mai mult de civilizaţia perfectă a stupului de albine. Urmează o nouă ordine a sexului: conducerea de către femei. Veţi comunica instantaneu, printr-un simplu echipament de buzunar. Avioanele vor zbura fără piloţi, ghidate de la sol prin unde radio. O cantitate uriaşă de energie va fi transmisă fără fire. Cutremurele vor deveni din ce în ce mai frecvente. Zonele temperate vor deveni foarte reci sau toride. Şi cele mai multe dintre acestea sunt foarte aproape să se producă.

Energia electrică poate fi transmisă în mod economic fără a folosi fire pe orice distanţă terestră. Am stabilit asta în mod clar prin numeroase observări, experimente şi măsurări, cantitative şi calitative. Acestea au demonstrat că este practic să distribui energia electrică de la o centrală în cantităţi nelimitate, cu o pierdere care nu depăşeşte o mică parte dintr-un procent, în transmisie, chiar şi pe distanţa cea mai mare, 19,312 kilometri – până la celălalt capăt al globului.

Într-un timp nu foarte îndepărtat, va fi posibil să transmiţi orice imagine formată în minte pe un ecran şi să o faci vizibilă în orice loc doreşti. Perfecţionarea acestei metode de a citi gândul va crea o revoluţie înspre mai bine în toate relaţiile noastre sociale.

Va fi posibil pentru naţiuni să lupte fără armate, nave sau arme, cu arme mult mai teribile, care au o capacitate de acţiune distructivă nelimitată. Un oraş, aflat la orice distanţă de inamic, poate fi distrus – şi nici o forţă din lume nu poate opri aceasta. Dacă vrem să prevenim o calamitate apropiată şi transformarea globului într-un infern, ar trebui să accelerăm dezvoltarea maşinilor zburătoare şi a transmisiei energiei wireless fără de întârziere, cu toată puterea şi resursele naţiunii.

Archimedes a fost modelul meu în viaţă. Am admirat operele artiştilor, dar în opinia mea, lucrările lor au fost doar umbre şi asemănări. Inventatorul, m-am gândit eu, dă lumii creaţii care sunt palpabile, care trăiesc şi muncesc.

Este paradoxal, dar totuşi adevărat, să spunem că, cu cât ştim mai mult, cu atât mai ignoranţi devenim în sensul absolut, pentru că doar prin cunoaştere noi devenim conştienţi de limitările noastre. În mod precis unul dintre rezultatele cele mai plăcute ale evoluţiei intelectuale este o continuă deschidere de perspective noi şi mai mari.

Eu personal evit toţi stimulenţii. De asemenea mă abţin de la a mânca carne.

Banii nu reprezintă o astfel de valoare cum este cea care le-a fost atribuită de către oameni. Toţi banii mei au fost investiţi în experimente cu ajutorul cărora am făcut noi descoperiri care au permis umanităţii să aibă o viaţă un pic mai uşoară.

Dacă Edison ar avea de găsit un ac într-un car cu fân, el ar purcede de îndată cu sârguinţa unei albine să examineze pai după pai până ar găsi obiectul căutării sale… Am fost cu părere de rău martor la o astfel de acţiune, ştiind că o mică teorie şi nişte calcule l-ar fi salvat de 90% din munca depusă.

Înfăşurăm un inel simplu de fier cu spire; stabilim conexiunile la generator, şi cu uimire şi încântare observăm efectele unor forţe ciudate pe care noi le-am adus pe scenă, şi care ne vor permite să transformăm, să transmitem şi să direcţionăm energia după bunul plac.

Oamenii de ştiinţă din ziua de azi au înlocuit experimentele cu matematica şi rătăcesc din ecuaţie în ecuaţie, construind în cele din urmă o structură care nu are nicio legătură cu realitatea.

Primele noastre eforturi sunt pur şi simplu nişte imbolduri ale unei imaginaţii vii şi nedisciplinate. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, raţiunea preia controlul şi devenim din ce în ce mai sistematici şi mai organizaţi.

Pământul este bogat, iar când bogăţia sa eşuează, azotul tras din aer îi va refertiliza pântecele. Am dezvoltat un proces pentru acest scop în anul 1900. A fost perfecţionat 14 ani mai târziu sub stresul provocat de război de către un chimist german.

Individul este efemer, rasele şi naţiunile vin şi se duc, dar umanitatea rămâne.

În secolul XXI, robotul va prelua locul pe care îl ocupau sclavii în cadrul civilizaţiilor antice.

Dacă vrei să cunoşti secretul Universului, gândeşte în termenii energiei, frecvenţei şi vibraţiei.

Tot ce era grozav în trecut era ridiculizat, condamnat, combătut, suprimat – doar ca să iasă la iveală cu şi mai multă putere, şi cu atât mai mult victorios din luptă.

Nikola Tesla

Inventator

Nikola Tesla a fost un inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician și unul dintre promotorii cei mai importanți ai electricității comerciale. Wikipedia

Născut: 10 iulie 1856, Smiljan, Croația
Decedat: 7 ianuarie 1943, New Yorker Hotel, New York, Statele Unite
Înălțime: 1,88 m
Cauza decesului: Tromboză coronariană
Părinți: Milutin Tesla, Duka Mandici


Loading...

About the author

Citate Impresionante

View all posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *