Ce spune Mihaela Bilic

Nu știu cum e la voi, dar mie nu-mi place când sună ceasul dimineața…


Se pare că Mihaela Bilic este una dintre acele persoane căreia nu îi place trezitul devreme sau mai bine zis, momentul acela când sună ceasul, așa că și-a împărtășit cu noi obiceiurile zilnice!

„Nu știu cum e la voi, dar mie tare nu-mi place când sună ceasul dimineața…

Chiar dacă știu că nu sunt o persoană matinală, chiar dacă m-am culcat suficient de devreme cât să nu fiu un zombi, alarma de trezire îmi produce întotdeauna o stare de iritare. Nu știu ce ar trebui să se întâmple în ziua respectivă ca să sar din pat de bucurie, cert e că în majoritatea situațiilor sar din pat… doar de nevoie.

Ca dovadă că mulți pățesc ca mine, iată că a fost inventat ceasul cu trezire olfactivă. Se știe că mirosul este principalul factor de declanșare a unei emoții, nasul fiind organul capabil să ne provoace cele mai puternice trăiri, să ne transporte înapoi în timp sau să ne teleporteze în amintiri legate de un anumit miros. Și dacă există doar 5 gusturi pe care le putem percepe, la capitolul mirosuri numărul este uluitor: peste 10.000!

Legătura dintre nas și creier se face extrem de repede, e suficientă o fracțiune de secundă pentru ca un miros să ne inducă o anumită stare, mecanism automat, inconștient și greu de controlat. Decodarea e complexă și personală, ține de experiențele fiecăruia, de bagajul afectiv și de trăirile acumulate de-a lungul timpului. De ce mirosul de pâine prăjită, de scorțișoară sau de cafea proaspăt râșnită ne dă o stare de bine, e imposibil de explicat. Dar e un amănunt care merită exploatat.

Fiecare dintre noi reacționează diferit la diferite mirosuri, pentru unii este irezistibil mirosul de iarbă proaspăt cosită, în timp ce pe alții îi “topește” mirosul de nisip ud, sare și mare.

Deși percepția noastră diferă, putem defini majoritatea stărilor și elementelor din viața noastră prin intermediul unui miros. Chiar dacă nu o facem conștient de fiecare dată și nu știm cu exactitate ce ingrediente sunt combinate, putem afirma fără dubii că “miroase a iarnă” sau a primăvară, sau a toamnă… la fel cum simțim cu precizie când miroare a copilărie, a casa bunicii, a vacanță…

Dacă tot avem în miros așa un declanșator al stării de bine, de ce să nu-l folosim în fiecare dimineață? Iar lucrul ăsta se poate face încă de la trezire, cu ajutorul unui ceas ce te deșteaptă cu aroma ta preferată. In loc să-ți zgârie nervii cu un sunet enervant, îți gâdilă nările cu un miros ispititor.

Si iată cum te dai jos din pat de drag, nu de nevoie.Un miros care ne place e deajuns, cam atât este de ușor să ne păcălim creierul și să-i provocăm bună-dispoziție și stare de bine! Inventatorii acestui ceas au încercat să acopere majoritatea preferințelor olfactive, de la biscuiți cu vanilie, măr copt, cafea și lapte cu scorțișoară, pănă la mirosul de pădure, ploaie sau de țărm de mare.
Însă și în lipsa tehnologiei, merită să ne întrebăm: dacă ziua bună se cunoaște de dimineață, n-am putea să ne folosim de ingrediente mirositoare, care să ne ajute să pornim cu dreptul?

Cu toții suntem grăbiți, stresați, preocupați, însă totul s-ar întâmpla mai ușor dacă am avea o stare de spirit optimă, pozitivă, entuziastă. Și dacă ea poate fi indusă doar trăgând aer în piept, nu credeți că merită? Găsiți-vă aroma preferată și începeți ziua zâmbind, iar dacă e vorba de prăjituri, cozonac sau pâine proaspăt scoase din cuptor, faceți cumva doar să le mirosiți…că dacă le și mâncați, adio bună-dispoziție.” a scris Mihaela pe pagina ei de Facebook.


About the author

Pîrvan Alexandra

View all posts