Nu-ți face griji pentru lucrurile pe care nu le poți controla. Toate întâmplările vieții au un rost


În zilele noastre există atât de multe lucruri din care putem alege. De ce să controlăm unele aspecte ale vieții noastre? Noi toți suntem figuri active capabile de orice realizare și, bineînțeles, suntem arhitecții propriilor destine. Suntem puternici, suntem activi, putem crea lucruri minunate după propriile condiții și niciodată nu trebuie să așteptăm ca ceva să se întâmple.

Învățăm. Toată viața învățăm, suntem într-un proces continuu de învățare. Învățăm de la profesori, din filme, din cărți, din ziare, din muzica pe care o ascultăm. Până creștem și devenim adulți, abilitatea de a sta pur și simplu și de a lăsa viața să-și urmeze cursul ei a fost practic eliminată din ADN-ul nostru.

Mereu am avut în gând că nu suntem noi cei pasivi și neutri față de propria viață, propriul destin și față de lucrurile care se petrec în viața noastră. Întotdeauna am tins să controlăm aceste lucruri.

Dar, odată cu trecerea anilor, perspectiva noastră asupra vieții și a lumii din jurul nostru a început să se schimbe. Am învățat că excesul de control este doar o iluzie: un tânăr bolnav de cancer, o soție văduvă la doar 27 de ani, o familie rămasă fără casă din cauza tornadei, proprietarul unui magazin care a falimentat, un motociclist care și-a pierdut un picior într-un accident…

Aceste lucruri și multe altele se întâmplă în fiecare zi. Ne aflăm în situații pe care credem că ar trebui să le controlăm, dar controlul ne scapă din mâini…

Ce ar trebui să facem?
Să nu trăim nici în trecut și nici în viitor. Să trăim aici și acum! Mintea noastră este câmpul nostru de luptă, cel mai mare și mai serios. Pe acest câmp de luptă ne așteaptă cele mai importante bătălii din viața noastră și ne așteaptă lucruri complet neașteptate.

Acolo noi devenim victimile dorinței de a controla incontrolabilul. Și dacă vom permite acestor gânduri și dorințe să domine viața noastră, cu siguranță nu vom mai avea liniște sufletească și chiar putem cădea într-o depresie severă. Viața are prea multe aspecte pe care nu le putem controla.

Dacă vom pierde energia încercând să deținem controlul absolut, va fi inutil. Putem decide pe cine să iubim, pe cine să lăsăm să intre în viața noastră. Putem decide cum să reacționăm la surprizele și dezamăgirile vieții și putem să ne schimbăm în mod conștient viziunea asupra lumii și să nu ne mai facem griji de ceea ce nu putem controla.

Nu putem controla tot ce ni se întâmplă, dar putem controla modul în care să reacționăm. Dacă ne vom schimba perspectiva asupra vieții, vom scăpa de o mare cantitate de stres.

Nu trebuie să ne pierdem energia atunci când vom întâmpina probleme. Le vom depăși pe fiecare, mai devreme sau mai târziu.

Dacă ne vom gândi doar la ce urmează să se întâmple, pierdem ceea ce se întâmplă aici și acum.

Există foarte multe lucruri pe care putem să le alegem. Nimic nu ne poate împiedica să mergem înainte, chiar dacă o facem treptat, pas cu pas.

Suntem vii, respirăm, vedem, mergem. Să fim recunoscători și să descoperim în fiecare zi câte o parte din momentul dat. Cea mai bună și mai fericită viață este cea din care scoatem tot ce-i mai bun.


About the author

Maya O.

View all posts