O parabolă care te va învăța să înțelegi oamenii mai bine


În viața fiecăruia dintre noi au existat situații când am greșit în privința unei persoane. Acest lucru doare. Această scurtă parabolă te va învăța să înțelegi mai bine în cine poți să ai încredere și de cine este mai bine să stai departe.

„Într-o zi, un tânăr a cerut unui călugăr bătrân să-l învețe să înțeleagă oamenii. El l-a întrebat pe bătrân:

– De unde să știu în cine să am încredere? De unde să știu cine trebuie tratat cu precauție? Și apoi, cine sunt cei cu care trebuie să fiu foarte atent? Cum să-i recunosc din mulțime?

Călugărul înțelept a răspuns:

– Ferește-te de acei oameni care sunt prea umili în aparență. Există oameni care umblă cu plecăciuni în fața ta. Ei sunt cei care mereu încearcă să te îmbrățișeze. În orice moment convenabil, aceștia sunt oamenii care vor încerca să sublinieze atitudinea lor extraordinară față de tine. Dacă întâlnești o astfel de persoană în calea vieții tale, să-ți fie frică de ea.

– De ce? întrebă tânărul. La urma urmei, aceste lucruri arată că mă tratează foarte bine. Nu înțeleg!

– O astfel de persoană este capabilă să te trădeze în orice moment. Trădarea ei va fi acel cuțit înfipt în spate atunci când te vei aștepta cel mai puțin. Aceste trădări sunt cele mai dificile și oribile de suportat.

– Și atunci, în cine să am încredere? a întrebat din nou tânărul.

– Nu poți avea încredere decât în persoana care este simplă cu tine. Cineva care întotdeauna îți va spune adevărul, chiar dacă acel adevăr va durea. Oricine are dreptul să știe adevărul, orice ar fi. Fii atent anume la acești oameni.

Este un mare succes să-i cunoști, căci ei vor fi primii oameni care îți vor sări în ajutor, indiferent de situație. Înțelegi, continuă bătrânul. E adevărat, umilința întotdeauna va avea valoare. Nu o poți vedea cu ochii, ci doar simți cu inima.

Acesta este motivul pentru care este atât de greu de găsit. Oamenii se uită cu ochii și văd doar ce vor să vadă. Doar câțiva încearcă să vadă cu inima. Anume aceste persoane vor fi capabile să recunoască adevărata smerenie.”

Sursa: devorbacutine


About the author

Maya O.

View all posts