Obiceiuri de Crăciun din Transilvania


Transilvania este una dintre regiunile in care s-au pastrat foarte multe dintre obiceiurile stravechi. Gospodinele fac pregatirile inca din postul Craciunului, iar barbatii se organizeaza astfel incat sa termine toate lucrarile agricole si sa asigure familiei toate cele necesare pentru sarbatoare. La fel ca si in alte zone, in perioada sarbatorilor se organizeaza sezatori, la care participa doar femeile si unde tes haine festive si alte obiecte decorative.

Viflaimul este prezent si in Transilvania, numai ca aici, tinerii merg la colindat cu o constructie din lemn, in forma de biserica, in interiorul careia asaza lumanari si figurine care reconstituie scena Nasterii Domnului.

Cine ajunge de Craciun in apropierea Clujului, mai exact in Marisel, poate admira un obicei care este inclus in patrimoniul UNESCO. Este vorba despre „Junii Mariselului”. Dupa slujba, 10 tineri din sat ies in fata bisericii ca sa danseze si sa colinde. In timpul dansului, flacaii le invita pe fetele din sat care nu sunt maritate sa joace impreuna cu ei.


About the author

Maya O.

View all posts