Obiceiuri de Craciun in Oltenia


In aceasta zona etnografica, in Ajunul Craciunului, familiile se strang in jurul focului si dau cu nuiaua in el, invocand spiritele bune care sa le aduca sanatate si recolte bogate. De asemenea, satenii mai cred ca in felul acesta vacile vor da lapte mai mult, oile vor avea mai multa lana, iar caii si boii vor putea fi folositi mai bine la muncile campului.

Ca si in alte regiuni ale tarii, si aici exista obiceiul Mosilor de Craciun. Mai ales in ziua de Ajun, dar si in prima sau a doua zi de Craciun, femeile merg la cimitir, tamaiaza mormintele si impart colaci copti in mijlocul carora pun oua.

Daca pasii calatorului ajung in satul Jiet, de pe Valea Jiului, in Ajunul Craciunului, atunci acesta va putea fi martorul unei traditii dacice, care s-a pastrat aproape nealterata de secole: colindul pitarailor. Barbatii tineri, imbracati in costume populare, se aduna in cete in noaptea dinaintea Craciunului, impodobesc steaguri cu clopotei, ciucuri, coronite de flori si le pun pe prajini. Asa, merg la colindat pe la casele celorlalti sateni.


About the author

Maya O.

View all posts